main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 augustus 2024 — 11:17

Oekraïense minister wil dat EU beschietingen in Rusland toestaat

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba wil de EU-ministers van Buitenlandse Zaken ervan overtuigen dat Oekraïne doelen moet kunnen bestoken op Russisch grondgebied. Dat zei Koeleba voor een informele vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.

Volgens Koeleba is de beperking die EU-landen opleggen voor de inzet van wapens die EU-landen leveren of die met Europees geld worden gekocht een van de grootste hinderpalen voor Oekraïne om de oorlog tegen Rusland te winnen.

Oekraïne zal niet lukraak Rusland gaan bombarderen, benadrukte Koeleba. Het gaat hem om “gerechtvaardigde, militaire doelen”, zoals luchtbases vanwaar Rusland raketten lanceert waarmee het Oekraïense leger en bijvoorbeeld wegen en elektriciteitscentrales in Oekraïne worden aangevallen.

“Als we voldoende raketten krijgen en als we de toestemming krijgen om aan te vallen, zullen we de Russische mogelijkheid om schade aan te richten aan onze belangrijkste infrastructuur aanzienlijk kunnen verminderen”, denkt Koeleba, vooruitlopend op de mogelijke inzet van langeafstandsraketten.

NAVO

De Oekraïense zorgen op het slagveld zijn het belangrijkste onderwerp van de vergadering van EU-buitenlandministers, voegde de EU-buitenlandchef Josep Borrell toe. Borrell leidt namens de EU-landen de vergadering. De topdiplomaat kwam als eerste en samen met Koeleba binnen, om het belang van dat onderwerp te onderstrepen.

Het probleem voor de EU-landen is dat de meeste ook lid zijn van de NAVO. Deze militaire alliantie probeert met alle macht te vermijden zelf in oorlog met Rusland te raken.

Borrell zei dat de vergadering een informeel karakter heeft en dat er dus geen beslissingen worden genomen, maar dat deze informele vergadering juist een uitgelezen kans is diepgaand over de problemen te discussiëren.

Lees ook: 

Rusland meldt vierde dag op rij gevechten met Oekraïne in Koersk

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer