main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 27 augustus 2024 — 11:58

VVD pleit voor ontmoedigen arbeidsmigratie: ‘Samenleving piept en kraakt’

VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen pleit voor het sterk ontmoedigen van de komst van arbeidsmigranten. “Als je volgens sommige schattingen meer dan 1,2 miljoen arbeidsmigranten hebt, dan moet je als maatschappij jezelf afvragen: is dit hoeveel mensen wij van buiten naar hier willen halen?”, zegt Aartsen maandagavond in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Aartsen schreef een nieuwe visie op migratie, die door de fractie van zijn partij is omarmd. Het moet minder en het moet slimmer, bepleit hij in een opiniestuk in het AD. De VVD was weliswaar al streng op migratie, maar niet waar het ging om arbeidsmigranten. Wat Aartsen betreft komt daar verandering in.

“Arbeidsmigratie is een ingewikkeld onderwerp. In het beginsel is het een positieve ontwikkeling. Het is goed voor onze economie, ondernemers hebben er baat bij. Dat is de reden dat wij jarenlang zeiden: je moet niet zomaar arbeidsmigratie beperken”, zegt Aartsen.

Maar de huidige aantallen zijn ‘zorgwekkend groot’. “De schattingen lopen inmiddels uiteen van 700 duizend tot 1,2 miljoen arbeidsmigranten die op dit moment in Nederland zijn. Dan moet je zeggen: kunnen we niet kijken hoe je dat op een slimme economische manier kan afremmen”.

Luister WNL Haagse Lobby terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.

Fiscale voordelen

De liberaal wil de fiscale voordelen die arbeidsmigratie stimuleren, terugdraaien. “Een ander voorstel wat wij doen is: zorg er nou voor dat ondernemers gaan investeren in robotisering en automatisering. Je kunt niet alles robotiseren. Het schoonmaken van een hotelkamer wordt dan bijvoorbeeld heel lastig. Maar er zijn echt productieprocessen die op dit moment draaien op arbeidsmigratie, die je zou kunnen robotiseren. Het is goed om ondernemers daar een handje bij te helpen.”

Aartsen wil geen Haagse decreten opleggen. “Laat het alsjeblieft aan de vrije markt over, zeg ik als liberaal. Maar je kan natuurlijk wel met sectoren in gesprek. In de land- en tuinbouw, slachterijen en distributiecentra zijn productieprocessen met veel arbeidsmigranten.”

‘Dit zal consequenties hebben’

Het verminderen van arbeidsmigratie kan invloed hebben op de prijzen, geeft hij toe. “Ik zeg altijd: als een politicus een verhaal houdt dat alleen maar halleluja is, dan moet je hem nooit vertrouwen. Ik heb heel duidelijk gezegd: dit zal consequenties hebben.”

“Maar”, zegt het Kamerlid, “als je volgens sommige schattingen meer dan 1,2 miljoen arbeidsmigranten hebt, dan moet je als maatschappij jezelf afvragen: is dit hoeveel mensen wij van buiten naar hier willen halen? Je ziet dat de samenleving piept en kraakt, qua huizen, zorg en onderwijs. We moeten het totaal aan migratie terugbrengen, zowel asielmigratie als studiemigratie en arbeidsmigratie.”

Tekst gaat verder onder X. 

Toptalenten

Zijn plannen staan innovatie niet in de weg, denkt Aartsen. “We moeten kiezen voor wat we écht nodig hebben en wat mij betreft zijn dat ook toptalenten en vakkrachten. De staatscommissie Van Zwol zegt terecht dat wij in Nederland niet voorop lopen als het gaat om het aantrekken van talent. Juist door de grootschalige, laagproductieve arbeidsmigranten te beperken, kun je een extra regeling voor toptalenten mogelijk maken en dat juist wel fiscaal aantrekkelijk maken. Daar pleit ik voor.”

De effecten van zijn plannen zijn niet direct meetbaar, erkent Aartsen. “Het gaat met name om de beweging: daar waar het kan geen gebruik meer maken van arbeidsmigranten, maar investeren in robotisering en automatisering.”

Dat Aartsen zijn visie deelt via een opiniestuk in het AD, past volgens hem in de nieuwe politieke realiteit. “We zitten in een extraparlementaire samenwerking. Dat betekent dat dit het verhaal is van de VVD voor de komende jaren. De minister is druk bezig om een regeerprogramma te schrijven. Het is aan hem om dit wel of niet over te nemen. Als hij steun wil van de VVD voor plannen op arbeidsmigratie, dan doet hij er wijs aan om te copypasten.”

Lees ook: 

Defensie-industrie schudt politiek wakker: ‘We moeten de dreiging met z’n allen voelen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer