main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
24 augustus 2024 — 14:21

Kabinet stelde excuses slavernijverleden meermaals uit

Het vorige kabinet heeft de excuses voor het Nederlandse slavernijverleden meerdere keren uitgesteld. Dat komt naar voren uit documenten die zijn opgevraagd via de Wet open overheid. Over de uiteindelijke datum van de excuses, 19 december 2022, was veel onrust.

Met het rapport ‘Ketenen van het verleden’ kreeg het kabinet in juli 2021 het advies om excuses voor het slavernijverleden te maken. Bijna een jaar later nam het kabinet het “principebesluit” om dat te doen, al lagen het moment en de inhoud van de excuses toen nog niet vast.

“Een goed moment voor excuses kan 1 juli 2022 zijn”, schreven ambtenaren. In 2023 zou het herdenkingsjaar rond het slavernijverleden beginnen, en het leek de ambtenaren geen goed idee als de excuses als “schaduw” over de voorbereidingen zouden hangen. Die datum werd het niet “omdat er meer tijd nodig was om tot het benodigde politieke draagvlak te komen”, reageert een woordvoerder van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) tegenover ANP.

In een later document stellen ambtenaren voor dat toenmalig premier Mark Rutte op 23 november 2022 excuses maakt in het Zeeuws Archief in Middelburg, maar ook op die dag is het er niet van gekomen. Eind november was volgens de woordvoerder van Binnenlandse Zaken “niet haalbaar” door “de maatschappelijke discussie en de discussie met Suriname over mogelijke excuses”. De directeur van het Zeeuws Archief zegt niet op de hoogte te zijn van het voorstel.

Toen begin november 2022 uitlekte dat het kabinet van plan was excuses te maken in december, reageerden betrokken groepen verontwaardigd. Ze vonden het te gehaast en wilden meer inspraak. Velen hadden liever dat de excuses op 1 juli, Keti Koti, zouden komen.

‘Ik ril ervan’

De frustratie klonk ook bij een bezoek van toenmalig staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) aan Curaçao. “Dit is niet zomaar een onderwerp; dit zit diep, het leeft en het doet pijn”, zei een van de aanwezigen volgens een intern verslag. “En nu hebben we het over iets dat over minder dan een maand zou moeten gebeuren? Ik ril ervan.”

Toch zette het kabinet door. Op Curaçao zei Van Huffelen dat er “geen specifieke reden” is voor 19 december, maar in een ander document wordt verwezen naar een belofte van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Hij beloofde in een toespraak dat het kabinet nog voor 2023 met een reactie op het slavernij-rapport zou komen. “Daar hebben velen te lang op moeten wachten.”

Volgens de BZK-woordvoerder viel de keuze op 19 december omdat dat het eerste moment was “waarop een evenement met alle leden van het kabinet kon worden gepland”.

Lees ook: 

Voor scheidend minister Robbert Dijkgraaf waren excuses voor het slavernijverleden ‘een historisch’ moment

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer