main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 27 augustus 2024 — 09:00

Illegale Egyptenaar vermoordde 27-jarige Karin, maar zit niet achter de tralies: ‘Nederland zette hem uit’

De illegale heroïnejunk Ahmed Ezzat vermoordde in 1995 zijn onderbuurvrouw, de 27-jarige Karin Maarleveld, maar werd nog voor zijn hoger beroep diende door de Nederlandse autoriteiten uitgezet naar Egypte. Tot op de dag van vandaag heeft hij geen minuut van zijn tien jaar gevangenisstraf uitgezeten. Karins zus, Debbie Maarleveld, hoopt nog altijd dat de crimineel achter de tralies verdwijnt. “Maar ik moet ook verder met mijn leven”, vertelt ze in de podcast van Het Misdaadbureau.

Zo’n honderd voortvluchtige veroordeelde criminelen kunnen niet opgepakt worden, bijvoorbeeld omdat het land waar ze verblijven geen uitleveringsverdrag heeft met Nederland. Ahmed Ezzat is daar één van. Zijn zaak is bijzonder. ”Hij heeft Karin beroofd en om het leven gebracht in haar eigen woning. Ondanks bloedsporen op zijn kleding, is hij in eerste instantie vrijgesproken”, vertelt onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Luister naar de podcast van Het Misdaadbureau. De tekst gaat hieronder verder.

Ezzat verbleef illegaal in Nederland. Hoewel het hoger beroep nog moest dienen, werd hij vrij snel op het vliegveld naar Egypte gezet. De familie van Karin begrijpt er bijna dertig jaar later nog altijd helemaal niets van. Woede en onmacht blijven regeren. Zus Debbie hoopt nog altijd op het verlossende telefoontje: hij is gepakt.

”Ik wil dat dit in de toekomst anders wordt georganiseerd. Ik wil dat illegale verdachten, die uit een land komen zonder uitleveringsverdrag, hier worden gehouden zolang hun zaak loopt. Zodat de nabestaanden de kans hebben om een uitspraak aan te vechten”, zegt Karin.

Verjaard

Misdaadjournalist bij De Telegraaf John van den Heuvel begrijpt de frustratie volkomen. ”Het lijkt me verschrikkelijk wat deze mensen is overkomen. Nederland heeft actief meegeholpen om hem het land uit te zetten.” Maar, stelt Van den Heuvel, ”als hij had gewild had hij ook makkelijk zelf op het vliegtuig kunnen stappen.”

Ook om andere redenen kunnen veroordeelde criminelen zonder problemen hun straf ontlopen in het buitenland. Bijvoorbeeld omdat hun misdrijf is verjaard. Het gaat dan niet om verre landen, maar ook om België en Duitsland. Sandra van den Heuvel: ”Misdrijven waar twaalf jaar of langer op staat, verjaren in ons land niet. In onze buurlanden ligt dat anders.”

Ze geeft als voorbeeld: ”In 1977 werd politieman Arie Kranenburg doodgeschoten tijdens een politieactie waarbij een lid van de Duitse terroristische RAF-beweging zou worden aangehouden. De dader, Knut F., werd eerst naar Duitsland uitgezet, omdat hij straffen moest uitzitten voor drie andere moorden. Vervolgens kon hij niet terugkomen naar Nederland. Het OM zegt daarover: hij ontloopt een straf van twaalf jaar, omdat de zaak in Duitsland verjaard is.”

Lees ook:

Bonusaflevering Het Misdaadbureau: B&B Vol Crime? ‘Oliedom om als criminele deelnemer mee te doen’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer