main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP PHIL NIJHUIS
23 augustus 2024 — 15:57

Meerdere gemeenten werken aan extra opvangplekken voor Oekraïners

Meerdere Nederlandse gemeenten onderzoeken of het mogelijk is op korte termijn extra opvangplekken te realiseren voor Oekraïense vluchtelingen. Er wordt onder meer gekeken naar uitbreiding van bestaande opvanglocaties of versnelling van eerder gemaakte bouwplannen, blijkt uit een rondgang van het ANP.

Onder meer Eindhoven, Enschede, Tilburg, Zevenaar, Noardeast-Fryslân, Oude IJsselstreek, Maassluis, Heemstede, Oldebroek, de regio Zaanstreek-Waterland, Heerenveen en Meierijstad geven aan concreet bezig te zijn met uitbreiding van het aantal opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Zo krijgt Eindhoven er binnenkort 279 nieuwe plekken bij in panden die daarvoor worden omgebouwd. “Deze plekken komen binnen twee tot acht weken gefaseerd beschikbaar”, zegt een woordvoerder. Op dit moment heeft Eindhoven 1274 opvangplekken.

In Tilburg wordt onderzocht of er op korte termijn nog een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen bij kan komen. De 934 plekken die de gemeente beschikbaar heeft, zitten vol. “Er melden zich op dit moment meer mensen dan er plekken zijn”, aldus een woordvoerder. “We vangen op wat we kunnen plaatsen en verwijzen vervolgens door.”

‘Verwachten opnieuw extra opvangplekken’

Het Gelderse Zevenaar verwacht over twee à drie maanden nieuwe opvanglocaties te openen. “Als het mogelijk is proberen we de locaties eerder beschikbaar te krijgen door, in overleg met de aannemer, bepaalde delen van een gebouw met voorrang aan te pakken.” Op dit moment heeft de gemeente 195 plekken.

De gemeente Enschede heeft recent de gemeenteopvang uitgebreid met bijna honderd plaatsen. “We verwachten later dit jaar opnieuw extra opvangplekken te kunnen realiseren”, zegt een woordvoerder. Enschede heeft op dit moment ruim 530 vluchtelingen die in de opvang verblijven.

Zo’n twintig andere gemeenten geven aan dat het inrichten van meer opvangplekken op dit moment niet mogelijk of wenselijk is, bijvoorbeeld omdat ze al meer Oekraïners opvangen dan afgesproken of omdat ze simpelweg geen plek hebben. “De komende weken kijken we of we nog iets kunnen doen, maar het effect zal marginaal zijn”, laat Groningen bijvoorbeeld weten. De stad heeft nu plek voor zo’n negenhonderd vluchtelingen, maar die opvang zit zo goed als vol. Ook Hilversum, Katwijk, Losser, Moerdijk, Nieuwegein, Vlaardingen en Ridderkerk zien geen opties voor extra plekken op korte termijn.

Krapte houdt aan

Uit de meest recente cijfers van de overheid komt naar voren dat de krapte in de gemeentelijke opvang van Oekraïners aanhoudt. De locaties hadden eind vorige week 230 bedden direct beschikbaar, tegen 220 een week eerder en 240 begin augustus. In totaal zijn er 92.170 bedden voor Oekraïense vluchtelingen. Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) heeft gemeenten onlangs verzocht zo snel mogelijk voor meer opvangplekken te zorgen. Volgens het kabinet zijn per januari 120.000 bedden nodig.

Maandag maakte de Veiligheidsregio Utrecht bekend dat de opvanghub in de Jaarbeurs in Utrecht voorlopig geen nieuwe Oekraïense vluchtelingen opneemt. De hub was te vol en er waren te weinig plekken in het land om voor doorstroom te zorgen.

Lees ook: 

Oekraïne zegt tegenoffensief in regio Charkiv te zijn begonnen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer