main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 19 augustus 2024 — 13:59

Douane is ‘niet naïef’ over gebruik Chinese scanapparatuur Nuctech: ‘Onderzoek niet voor niets’

De Douane is “niet naïef” als het gaat om scanapparatuur van het Chinese bedrijf Nuctech. Dat verzekert directeur-generaal Nanette van Schelven in het radioprogramma Sven op 1. Een nieuw onderzoek moet uitwijzen of de Douane ook in de toekomst gebruik blijft maken van de apparatuur, die door België inmiddels wordt geweerd. “Het onderzoek doen we niet voor niets.”

Binnen de Europese Unie leven al langer zorgen over Nuctech. Eerder dit jaar vonden er invallen plaats bij Nederlandse en Poolse vestigingen van het bedrijf. De Europese Commissie gaf opdracht voor die invallen omdat het vermoeden bestond dat Nuctech illegale staatssteun van China zou krijgen, maar het bagagescanbedrijf weerspreekt de aantijgingen en noemt de invallen onterecht.

Nuctech levert onder andere scanapparatuur aan de haven van Rotterdam en Schiphol. Apparatuur van het Chinese bedrijf is sinds 2014 al verboden in de Verenigde Staten om veiligheidszorgen, maar in Europa is het juist veel te vinden. Persbureau AP concludeerde na onderzoek in 2022 dat 26 van de 27 EU-lidstaten apparatuur van Nuctech hebben.

De hoogste bestuursrechter in België besloot onlangs dat scan- en detectieapparatuur van Nuctech een nationaal veiligheidsrisico vormen. Onze zuiderburen gaan daarom niet meer met Nuctech in zee.

Sven op 1 gemist? Luister deze uitzending nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder. 

‘We zijn niet naïef’

Nederland daarentegen deed vorig jaar een nieuwe aanbesteding bij Nuctech. “Wij zijn zeker bekend met de zorgen die er zijn”, zegt Douane-baas Van Schelven, die tegelijkertijd zegt dat haar organisatie goede scanapparatuur nodig heeft om bijvoorbeeld drugs te onderscheppen. “Het gaat over een bedrijf dat banden heeft met de Chinese regering – althans, dat wordt gesteld – maar die ook een dominante speler is in de markt van bagagescanners.”

Europese politici vrezen dat China via Nuctech zicht krijgt in de Europese goederenstromen. Van Schelven erkent de zorgen, maar wijst erop dat er maar een beperkt aantal aanbieders van dergelijke apparatuur is. “Voor de Rotterdamse haven hebben wij bijvoorbeeld speciaal voor ons ontwikkelde apparatuur. Maar wij zijn natuurlijk niet naïef.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De Douane liet een paar jaar geleden onderzoek doen naar de scanapparatuur. “In dat onderzoek is door TNO en onze veiligheidsdiensten geconcludeerd dat zoals de Douane de scanners nu gebruikt, er géén veiligheidsrisico’s zijn.”

België, dat de scanapparatuur wil koppelen aan interne IT-systemen van de douane, weert Nuctech. De systemen die Nederland op dit moment gebruikt, draaien op eigen software, wat betekent dat de situatie hier anders is, zegt Van Schelven. “Er is geen enkele koppeling met onze systemen.”

Nieuw onderzoek

Omdat een koppeling in de toekomst waarschijnlijk wel gemaakt wordt, wordt nu een nieuw Nederlands onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid van de scanapparaten. “We willen zeker weten dat we deze scanners in de toekomst veilig kunnen blijven gebruiken. Dat onderzoek loopt en de resultaten worden dit najaar verwacht.”

Zolang er geen overtuigend bewijs is dat de nationale veiligheid in het geding is, kan Nuctech niet zomaar worden uitgesloten van aanbestedingsprocedures. Dat moet blijken uit de resultaten van de onderzoeken die nu nog lopen.

Of Nuctech na onderzoek al dan niet kan worden uitgesloten, wil Van Schelven niet zeggen. “Daar doe ik geen uitspraken over”, zegt de directeur-generaal. Maar, voegt ze daaraan toe: “we gaan niet voor niets een onderzoek uitvoeren om te kijken of we in de toekomst ons werk veilig kunnen doen”. De resultaten van het onderzoek worden dit najaar verwacht.

Lees ook: 

Anti-afluisterkastjes in Tweede Kamer komen uit China: moest afkomst geheim blijven?

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer