main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Ernesto BENAVIDES / AFP
16 augustus 2024 — 12:49

RIVM: nieuwe versie apenpokkenvirus nog niet in Nederland

De nieuwe versie van mpox, ook bekend als het apenpokkenvirus, is nog niet in Nederland vastgesteld. Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. Het zou kunnen dat het virus in de komende tijd in Nederland opduikt, maar dat is volgens een woordvoerder koffiedik kijken.

Zweden meldde donderdag dat daar een nieuwe en gevaarlijkere variant van het virus is vastgesteld. In de regio Stockholm bleek iemand besmet met de zogenoemde clade 1b. Dit is het eerste geval van die virustak buiten Afrika.

De Wereldgezondheidsorganisatie had woensdag de uitbraak van clade 1 (met de varianten 1a en 1b) in de Democratische Republiek Congo en in de buurlanden uitgeroepen tot een noodsituatie van internationaal belang.

De vorige wereldwijde uitbraak van mpox begon in 2022. Toen ging het om de variant 2b. Die is over het algemeen minder gevaarlijk.

In Nederland hebben sinds 2022 iets meer dan 1300 mensen mpox opgelopen. Verreweg de meeste mensen testten positief tussen mei en augustus 2022. In de afgelopen maanden zijn er hooguit enkele nieuwe gevallen aan het licht gekomen, en bij al die mensen ging het volgens het RIVM om variant 2b.

Blaasjes op de huid

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Apenpokken is geen geslachtsziekte, maar verspreidt zich vooral via huid-op-huidcontact. Iedereen kan het virus oplopen.

Bij de uitbraak in 2022 raakten vooral mannen die seks hebben met mannen besmet. De nieuwe variant wordt vooral doorgegeven “door (hetero)seksueel contact”, aldus het RIVM.

Lees ook: 

Chinese douane gaat controleren op apenpokken

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Kijk de laatste aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer