main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Premier Dick Schoof en Eelco Heinen Minister van Financi‘n voor de eerste reguliere ministerraad na het zomerreces.
Goedemorgen Nederland - 16 augustus 2024 — 10:17

Minister Heinen (Financiën, VVD) vreest komende periode de hand op de knip te houden

Minister van Financiën Eelco Heinen zal in de aanloop naar de begroting voor volgend jaar vooral “nee” verkopen aan zijn collega-kabinetsleden met wensen die geld kosten. Dat is een “zure boodschap”, erkent hij, maar “de marges zijn heel klein”. Alleen al de bekende tegenvallers lopen flink op. Vrijdagmiddag hoort het kabinet hoe het Centraal Planbureau verwacht dat de overheidsfinanciën zich volgend jaar ontwikkelen.

“Ik begrijp, bezuinigen is niet leuk”, aldus Heinen voorafgaand aan de ministerraad. “Maar tegelijkertijd hebben we een begroting die op orde moet komen. En dat gesprek ga ik hier wel aan.” Hij benadrukt dat er “heldere afspraken” zijn gemaakt in het coalitieakkoord. Het tekort mag niet boven de 3 procent van het bruto binnenlands product komen. Als dat wel dreigt te gebeuren, moet het kabinet ingrijpen en als eerste kijken naar bezuinigingen.

Wel of niet bezuinigen

Zelf wil de minister van Financiën niet zeggen of hij inderdaad zal bezuinigen. Hij heeft de afgelopen tijd wel steevast gezegd eerder geneigd te zijn de hand op de knip te houden dan de lasten omhoog te gooien. Hoe dan ook zullen extra uitgaven ‘gedekt’ moeten worden. Hij zal het tekort niet zomaar verder laten groeien. “We hebben tegenvallers, maar we hebben ook een oplopend tekort, oplopende schuld.”

Zijn reactie als collega-ministers om geld komen vragen, zal dan ook zijn: “Ik begrijp het, maar er is geen geld. That’s it.”

Lees ook:

Genoeg te bespreken tijdens eerste kabinetsraad na zomerreces

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer