main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
PARIJS - Sifan Hassan wint de marathon voor de vrouwen tijdens de Olympische Spelen. De marathon wordt traditiegetrouw in het laatste weekend van de Spelen gelopen. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Goedemorgen Nederland - 11 augustus 2024 — 10:30

Sifan Hassan bekroont historische olympische missie met sensationeel goud op de marathon

Sifan Hassan heeft haar historische olympische missie bekroond met een sensationele gouden medaille op de marathon. Twee dagen na het behalen van de bronzen medaille op de 10.000 meter presteerde de 31-jarige Nederlandse atlete het bijna onmogelijke door de zware wedstrijd over 42,195 kilometer door Parijs te winnen.

Ze won een zenuwslopende eindsprint van de Ethiopische wereldrecordhouder Tigst Assefa en liet zich op weg naar de finish op Esplanade des Invalides toejuichen door duizenden toeschouwers.

Hassan kan zich nu de eerste vrouw noemen die op één Olympische Spelen de 5000 meter, de 10.000 meter en de marathon heeft volbracht. Die vooraf fysiek vrijwel onmogelijk geachte opdracht gaf ze extra glans met drie medailles: brons op de 5000, brons op de 10.000 en goud op de marathon.

Tanden

Hassan liep in de wedstrijd geen meter aan de leiding. Ze volgde het tempo van haar Keniaanse en Ethiopische concurrentes. Soms liet ze even een gaatje vallen, maar dan kwam de geboren Ethiopische op eigen tempo weer terug vooraan. Op de steile klim na 28 kilometer trokken Assefa en haar landgenote Amane Beriso Shankule door. Hassan beet op haar tanden, klauwde omhoog en wist vlak voor de top terug te keren in de uitgedunde kopgroep.

Met negen vrouwen vooraan gingen ze de laatste vlakke 10 kilometer in. Hassan oogde nog steeds fris en bleef in het spoor van Assefa en Shankule, die er niet in slaagden haar eraf te lopen. Ook na 40 kilometer rende de Nederlandse topatlete nog steeds vooraan mee en maakte ze zich op voor een eindsprint. Het werd een zenuwslopend duel met Assefa, waarbij ze nog bijna in de hekken liep, maar ze hield vol en spurtte naar de zege in een olympisch record van 2.22.55. Voor Assefa restte het zilver in 2.22.58, de Keniaanse Hellen Obiri behaalde het brons in 2.23.10.

Lees ook:

Hoofd productie BMW pleit voor eigen rijbaan elektrische auto’s

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer