main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Manon Veenstra tijdens de huldiging van haar zilveren medaille na afloop van de finale BMX op de Olympische Spelen.
3 augustus 2024 — 09:38

Zilveren plak voor BMX’ster Manon Veenstra

BMX’ster Manon Veenstra heeft op de Olympische Spelen een zilveren medaille veroverd. Op de olympische baan van Saint-Quentin-en-Yvelines ging het goud naar de Australische Saya Sakakibara. Brons was voor de Zwitserse Zoé Claessens. Laura Smulders eindigde net buiten de medailles: vierde.

Veenstra maakt haar debuut op de Olympische Spelen na een sterk voorjaar.

De 26-jarige Veenstra, afkomstig uit het Drentse Kerkenveld was de enige die in het spoor van de sterke Australische bleef, al kwam Claessens in het laatste rechte eind nog dichtbij. De Britse titelverdedigster Beth Shriever werd achtste en laatste.

Het zilver van Veenstra is het beste BMX-resultaat van een vrouw voor Nederland op de Spelen. Eerder pakten Laura Smulders (2012 Londen) en zus Merel Smulders (2021 Tokio) brons. Merel werd in de halve finales uitgeschakeld.

De mannenfinale kende een volledig Frans podium. Joris Daudet pakte het goud, voor Sylvain André en Romain Mahieu. Jaymio Brink strandde in de halve finales.

Nederland geloofde niet in haar

Veenstra vond in Nederland niet de mensen die in haar geloofden. En dus toog de Drentse op 18-jarige leeftijd naar Nieuw-Zeeland waar ze in Matt Cameron een bevlogen coach had gevonden. “Ik denk dat ik nu inzie hoe bizar de reis hier naartoe is geweest”, vertelde ze met een zilveren olympische medaille om haar hals.

“Ik denk dat ik nog niet helemaal besef wat er net gebeurd is en waar we nu staan. Ik denk dat het ook nog wel even gaat duren. Het is bizar om hier te staan met mijn team en mijn coach aan mijn zijde. Met mijn laatste euro’s ben ik in 2017 naar Nieuw-Zeeland gegaan. In de hoop dat ik daar zou vinden hoe ik hier uiteindelijk kon eindigen. Toen dacht ik gewoon: verstand op nul en ik wil dit en ik heb er alles voor over.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

‘Nul ervaring’

Ze had naar eigen zeggen “nul ervaring” toen ze zich bij de trainingsgroep van Cameron aansloot. “Ook omdat ik in Nederland eigenlijk amper begeleiding had. De sportschool, ik wist niet eens wat het was. En als je achttien bent, dan zitten de meesten er al een aantal jaren in, vooral in een sport die zo explosief is. Ik moest eigenlijk vanaf nul beginnen. Matt heeft een taak gedaan voor tien mensen ongeveer, mentaal, fysiek, kracht, alles. Ik had vooraf ook research gedaan en ik kwam erachter dat deze man wist waarover hij praatte.”

Ondertussen moest er ook brood op de plank komen, want meetrainen in Nieuw-Zeeland was uiteraard niet gratis. Ze had baantjes. Tot ze twee jaar geleden de A-status kreeg van sportkoepel NOC*NSF en de bijbehorende toelage. “Daarvoor werkte ik in de verpleging, in de zorg en in Frankrijk zelfs bij de McDonald’s, in de jaren dat Nieuw-Zeeland door corona op slot zat en ik daar trainde.”

Studeren

Sinds het weer kan zit de studente psychologie aan de Open Universiteit in de winter weer aan de andere kant van de wereld, waar ze in het najaar na een hernia de voorbereiding weer oppikte. Een operatie was niet nodig. “Nee, het was zes uur per dag oefeningen doen. Op dat moment kon ik niet staan, niet lopen, niet koken, niks eigenlijk. Misschien heeft het wel een goed effect gehad. Het ging ervoor steeds beter. Het zette me weer even op de grond.”

Lees ook:

Goud voor zeilsters Van Aanholt en Duetz na chaotische finish

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer