Sleept TeamNL vandaag een medaille in de wacht op de Olympische Spelen?
Na vier dagen Olympische Spelen staat de medailleteller van TeamNL nog altijd op de hatelijke nul. Daar kan vandaag verandering in komen. Zowel bij het roeien als op de judomat en in het zwembad kunnen Nederlanders een weg vinden naar eeuwige roem. Een kort overzicht van alle resultaten van TeamNL op dag vijf van de Olympische Spelen in Parijs.
De Seine werd schoon genoeg geacht, dus doken alle triatleten vandaag het water in, waaronder ook Rachel Klamer en Maya Kingma. Na 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen wisten Kingma en Klaver echter geen plek op het podium te verzilveren. Kingma zat lang in de kopgroep, maar raakte vanaf het hardlopen achterop. Cassandre Beaugrand (Frankrijk) pakt goud voor eigen publiek, Julie Derron (Zwitserland) zilver en het brons gaat naar Beth Potter (Groot-Brittannië). Kingma werd zevende, Klamer veertiende.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Judo
Judoka Noël van ’t End verliest in de eerste ronde van Braziliaan Rafeal Macedo in de klasse tot 90 kilogram. Het kwam aan op een golden score, wat betekent dat de score in reguliere tijd gelijk was, in dit geval 0-0. Van ’t End verloor uiteindelijk omdat hij te passief was. Hij kreeg in totaal drie strafpunten, waardoor Macedo zich de winnaar mag noemen.
Sanne van Dijke is doorgedrongen tot de halve finales. De winnares van brons in Tokio was in de kwartfinales van de klasse tot 70 kilogram met een waza-ari te sterk voor de Japanse Saki Niizoe, de nummer 6 van de wereld. Van Dijke strijdt in de middagsessie vanaf 16.00 met de Kroatische Barbara Matic om een finaleplaats.
Roeien
De eerste Nederlandse medaille komt van de dubbelvier bij de mannen. Lennart van Lierop, Finn Florijn, Tone Wieten en Koen Metsemakers gaan op voor de finale bij de dubbelvier. In een overtuigende race wisten zij het goud te veroveren.
Laila Youssifou, Bente Paulis, Roos de Jong en Tessa Dullemans pakten een medaille bij de dubbelvier bij de vrouwen. Op de finish kwam de Britse boot net langszij.
Roeisters Ymkje Clevering en Veronique Meester hebben met overtuiging de eindstrijd van de twee-zonder bereikt. Het Nederlandse tweetal won op de roeibaan, net buiten het centrum van Parijs, de race met overmacht en hield de concurrentie ver achter zich. Clevering en Meester kwamen tot een tijd van 7.10,16. Roemenië was ruim 4 tellen langzamer: 7.14,53. Een plek bij de eerste drie was noodzakelijk voor een finaleplaats. Vorig jaar werden Clevering en Meester, beiden 29 jaar oud, in Belgrado wereldkampioen in de twee-zonder.
Zwemmen
Tes Schouten heeft zich gekwalificeerd voor de halve finales van de 200 meter schoolslag. De 23-jarige Schouten, die op deze afstand regerend wereldkampioen is, tikte in haar serie als snelste aan (2.23,08). Ze zwom de tweede tijd van alle heats.
Kai van Westering heeft zich niet gekwalificeerd voor de halve finale van de 200 meter rugslag. Hij zwom de 23e tijd van alle heats (1.58,99) en kwam ruim een seconde tekort voor een plek bij de beste zestien. Eerder plaatste hij zich niet voor de halve finale van de 100 meter rugslag.
Handboogschieten
Handboogschutster Quinty Roeffen is in de tweede ronde van de individuele knock-outfase uitgeschakeld. Ze verloor in vier sets van de als 23e geplaatste Deepika Kumari uit India: 6-2. Daarmee is het toernooi voor haar klaar.
De 18-jarige Roeffen wist dat de knock-outfase voor haar een moeilijk verhaal zou worden na haar 55e plek in de kwalificatie. In de eerste ronde verraste ze nog door de als tiende geplaatste Elisabeth Straka uit Oostenrijk te verslaan. Roeffen boog een 4-0-achterstand om in een 6-4-overwinning.
Roeffen greep zondag in de landenwedstrijd met Gaby Schloesser en Laura van der Winkel net naast een medaille. Het drietal verloor de halve finale na een shoot-off van latere winnaar Zuid-Korea. Mexico was vervolgens te sterk in de strijd om het brons.
Schloesser en Van der Winkel werden dinsdag al uitgeschakeld in de individuele knock-outfase.
Waterpolo
De waterpolosters hebben zich gekwalificeerd voor de kwartfinales. De ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis speelde de derde groepswedstrijd met 7-7 gelijk tegen Australië en verloor vervolgens de shoot-outs voor een bonuspunt (7-8). Nederland staat nu met zeven punten uit drie wedstrijden bovenaan in poule A, maar heeft wel als enige land al drie duels gespeeld. Zondag 3 augustus is Canada de laatste tegenstander in de poulefase.
Tennis
Wesley Koolhof en Demi Schuurs staan in de halve finale van het gemengd dubbel. Het Nederlandse duo, dat een wedstrijdpunt overleefde, was in drie sets te sterk voor de Italianen Andrea Vavassori en Sara Errani. Het werd 6-7 (4), 6-3 en 11-9. Door de zege is er nog steeds kans op een Nederlandse tennismedaille in Parijs.
In de halve finale treffen Koolhof en Schuurs het Australische duo Ebden/Perez of het Chinese koppel Zhang/Wang. Mochten de Nederlanders een medaille pakken in Parijs, dan is dat de eerste Nederlandse tennismedaille op de Spelen sinds 2000. Toen verloren Miriam Oremans en Kristie Boogert in Sydney de finale van Venus en Serena Williams, waardoor de kleur zilver werd.
Lees ook:
Nederland op de Olympische Spelen: Triatlon uitgesteld en tranen bij Van Lieshout
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer