main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP.
25 juli 2024 — 14:55

Zorgen om zwemvaardigheid zestigplussers: verdrinken vaker dan gemiddeld

Het aantal verdrinkingen onder zestigplussers is zorgelijk en daarom moet er meer aandacht komen voor de zwemvaardigheid van deze doelgroep. Daarvoor pleit de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) naar aanleiding van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens voorzitter Shiva de Winter overschatten veel mensen hun eigen zwemkunsten.

In 2023 zijn 98 inwoners van Nederland verdronken in open water, in huis of tuin. Dat waren er 25 meer dan een jaar eerder, en iets meer dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers over doodsoorzaken.

In de periode 2014-2023 verdronken gemiddeld 0,9 op de honderdduizend 60-plussers. Bij kinderen onder de 10 jaar was dat 0,4 per honderdduizend.

Zwemvaardigheidscursussen

“Een paar slagen links en rechts noemen wij vaak ‘recreatief poedelen’, maar dit is geen echte zwemveiligheid”, zegt De Winter. “We moeten erkennen dat de vaardigheden die we decennia geleden hebben geleerd, mogelijk niet meer voldoende zijn om ons te beschermen tegen de krachten van de natuur, zoals stromingen, koud water en aflandige wind.”

De stichting pleit voor zwemvaardigheidscursussen voor volwassenen en hoopt dat belangenorganisaties die zich richten op zestigplussers hierbij kunnen helpen. “Bewustwording is het belangrijkste, want leg maar eens aan iemand van zestigplus uit dat hij niet kan zwemmen. De vraag is hoe krijgen we deze doelgroep mee zonder dat ze zich gekleineerd voelen. Dat ze op een leuke manier kunnen werken aan hun slag.”

Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan!

Volgens het CBS overleden zestigplussers de afgelopen tien jaar relatief het vaakst door verdrinking. Ook onder jonge kinderen van migranten was dit aantal flink hoger dan onder kinderen van Nederlandse komaf. “Dat er onder kinderen van migranten vaker verdrinkingen zijn, weten we en daar is veel aandacht voor”, zegt de voorzitter. “Maar de doelgroep van zestigplussers is onderbelicht. Dit onderzoek laat zien dat hier ook een pijnpunt zit.”

Hoe goed kun je echt zwemmen?

Hij roept iedereen dan ook op goed na te denken over zijn of haar eigen zwemvaardigheid. “Stel jezelf de vraag: beschouw jij jezelf als een ervaren zwemmer en hoe goed ben je echt? Ga niet zoals vroeger zonder nadenken naar de boei zwemmen. Wees bewust van de krachten van de natuur die altijd kunnen verrassen, zowel jong als oud.”

Ouderenbond ANBO-PCOB adviseert desgevraagd om voor een positieve insteek te kiezen om zwemmen en zwemvaardigheidscursussen bij ouderen onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld door te benadrukken hoe belangrijk bewegen is voor de vitaliteit op oudere leeftijd, zegt een woordvoerder. “Zwemmen is een sport die voor spierkracht in het hele lijf zorgt, en ook nog eens gezellig is. Het is beter om het zo aan te vliegen dan ouderen bang te maken.”

Lees ook:

Vakantie in eigen land wordt onbetaalbaar voor de smalle beurs

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer