main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
23 juli 2024 — 14:47

Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

Vier van de zes mannen die nu zijn veroordeeld waren in het bijzonder betrokken bij de ernstige mishandeling van een Zweedse supporter. Op camerabeelden was te zien hoe de man van een tribune werd gesleurd en daarna, terwijl hij versuft op de grond lag, werd geschopt en geslagen. Hulpverleners moesten hem weer bij bewustzijn brengen, waarna hij naar het ziekenhuis werd gebracht.

Met de uitspraken gaat de rechtbank voor een groot deel mee met het Openbaar Ministerie. Het OM had twee weken geleden in de meeste gevallen ook al celstraffen geëist om te benadrukken dat een “kentering” nodig is in de aanpak van voetbalgeweld. “Taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen helpen kennelijk niet meer. Het wordt tijd dat we harder gaan straffen. Dat is in het belang van de ‘echte’ supporters, de clubs en het voetbal in het algemeen,” aldus de officier toen.

Alle verdachten hebben eerder al van de club en de KNVB, stadionverboden van enkele jaren gekregen en mogen zich de komende vijf jaar op wedstrijddagen niet in de buurt van het stadion vertonen.

In totaal gaat het om twintig verdachten. De zaken tegen de overige vier worden later dit jaar behandeld.

Lees ook:

Cel- en taakstraffen voor AZ- en FC Twente-aanhangers na stadionrellen tijdens Europese wedstrijden

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer