main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
16 juli 2024 — 15:29

Meer basisschoolleerlingen krijgen hoger advies door nieuwe toets

Na de invoering van de nieuwe doorstroomtoets hebben meer basisschoolleerlingen een hoger advies gekregen voor de middelbare school omdat ze de toets goed hebben gemaakt, meldt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) concludeert hieruit dat deze nieuwe manier van toetsen de kansengelijkheid vergroot.

Leerlingen in groep 8 moesten dit jaar voor het eerst de doorstroomtoets maken in plaats van de eindtoets. Een belangrijke verandering is dat de basisscholieren vooraf van hun school een advies krijgen voor het niveau op de middelbare school dat het beste bij ze past. Als het resultaat van de toets vervolgens beter uitpakt dan verwacht, moet de basisschool dit advies in principe bijstellen. Daar mag deze alleen van afzien als daar een goede reden voor is.

Het idee achter het nieuwe systeem is dat leerlingen van verschillende achtergronden hetzelfde worden behandeld als ze een schooladvies krijgen. Hun prestaties geven immers de doorslag.

De cijfers van DUO laten volgens Paul zien dat het inderdaad zo uitpakt. Driekwart van de basisschoolleerlingen die volgens de toetsresultaten meer uitdaging aankunnen, heeft een hoger advies gekregen. In voorgaande jaren gebeurde dat bij minder dan een derde van de basisscholieren.

“Leerlingen uit gezinnen die het financieel moeilijk hebben of leerlingen met een migratieachtergrond en meisjes werden lange tijd onderschat. Terwijl leerlingen gelijke kansen verdienen bij gelijke resultaten”, zegt de staatssecretaris.

Lees ook:

Bezuinigingen op kunst en cultuur worden gezien als korten op de elite: ‘Het is een frame dat niet klopt’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Monumenten in de dierentuin en een paralympisch kampioen

WNL In de Kantine komt deze week uit het Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam. Presentatoren Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen:
  • De directeur van Diergaarde Blijdorp, Erik Zevenbergen. De Rotterdamse dierentuin heeft maar liefst 21 Rijksmonumenten;
  • CDA fractievoorzitter Henri Bontenbal  en FD-journalist Martine Wolzak reageren op het regeerakkoord en de uitgelekte Prinsjesdagplannen;
  • Rolstoelbasketballer Mariska Beijer werd afgelopen week gehuldigd nadat ze met haar team goud pakte in Parijs.
Zaterdag om 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
Veranderingen bij Omroep WNL

In het eerder dit jaar verschenen rapport van de Commissie Van Rijn over gedrag en cultuur bij de publieke omroepen bleek dat medewerkers van WNL…

Lees meer

Nieuw natuurplan: boeren moeten slechtste natuur herstellen

Als het aan het kabinet ligt, gaan vooral boeren helpen bij het herstellen van de meest kwetsbare natuur in Nederland. Het zogeheten agrarisch natuurbeheer moet…

Lees meer

Meer gevangenen pleegden vorig jaar zelfmoord in cel

In de Nederlandse gevangenissen hebben vorig jaar zestien gevangenen zelfmoord gepleegd. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) spreekt van een opvallende toename, omdat in voorgaande jaren…

Lees meer

Kabinet wil toeslagenschandaal voor eind 2027 afhandelen

Voor het einde van 2027 wil het kabinet alle gedupeerden van het toeslagenschandaal hebben gecompenseerd, inclusief de vergoeding van eventuele aanvullende schade. In het vrijdag…

Lees meer

SP-leider Dijk begrijpt niets van private equity-standpunt zorgminister Agema: ‘Totale lariekoek!’

SP-leider Jimmy Dijk vindt het onbegrijpelijk dat zorgminister Fleur Agema geen verbod wil op private equity in de zorg. Volgens Agema is privaat kapitaal in…

Lees meer