main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Haagse Lobby - 16 juli 2024 — 07:00

Bezuinigingen op kunst en cultuur worden gezien als korten op de elite: ‘Het is een frame dat niet klopt’

Kunst en cultuur worden nog vaak in één adem genoemd met ‘de grachtengordel’ en ‘elite’ en dat beeld is al lang achterhaald, zegt de sector zelf. Een bezuiniging en btw-verhoging is dan ook totaal niet op zijn plek, vinden lobbyorganisaties.

De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil de btw op boeken, museumkaartjes, concerten en theaterstukken verhogen. Dit betekent dat de belasting van 9 naar 21 procent gaat. Deze verhoging gaat per 2026 in. Het moet de schatkist ongeveer 2,2 miljard euro opleveren.

“Een ongekend harde maatregel”, noemt Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, het in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. “De waarde van kunst en cultuur wordt nog altijd onderschat. Er is geen begrafenis of trouwerij zonder muziek en dans bijvoorbeeld.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Ook Martijn David, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche, is verontwaardigd. “Als taal- en leesvaardigheid in je hoofdlijnenakkoord is opgenomen, is het toch gek dat je boeken veel duurder gaat maken? Dan gaat er automatisch minder gelezen worden en dan zijn we verder van huis.”

Luister deze uitzending terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder. 

Negatief frame

Hoe het kan dat het nieuwe kabinet deze harde bezuinigingen toch doorzet, is Breure geen raadsel. “We hebben als sector nog steeds erg veel last van een negatief frame, waarin we worden neergezet als iets elitairs. Maar dat is het absoluut niet.”

Breure denkt dat het verkeerde imago zeker een verband heeft met de aangekondigde bezuinigingen. “Door corona waren we heel even dit frame kwijt. Toen bracht het mensen bij elkaar en zag je dat we kunst en cultuur echt nodig hebben.”

Tekst gaat verder onder de X.

Retoriek van de oppositie

Toch hebben kunst-en cultuurorganisaties zeker niet stilgezeten sinds de bezuinigingen zijn aangekondigd. “We hebben met alle partijen gepraat, behalve met die van Wilders”, zegt David. “Je hoort nu al dat deze lobby effectief is, want dat je kansenongelijkheid creëert en de regio benadeeld met dit soort maatregelen, klinkt de oppositie als muziek in de oren”, denkt politiek verslaggever van EW Magazine Victor Pak.

Lees ook:

NSC-minister Bruins, een verademing voor de cultuursector?

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer