main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Ter illustratie.
Stand van Nederland - 12 juli 2024 — 09:58

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in mei. Dat is een stijging van 11 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend.

In de eerste zes maanden van 2024 zijn 40 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal faillissementen was volgens het CBS ook hoger dan in dezelfde periode van de laatste drie jaar voor corona.

In juni werden 349 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de bouw het grootste aantal faillissementen, namelijk 54. Dat is 29 procent meer dan in mei. De bouw behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief werden er in juni de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca. In de handel en industrie nam het aantal faillissementen vorige maand af.

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal tot en met augustus 2017 af. De trend bleef tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Lees ook:

Iets minder faillissementen in mei, maar trend blijft stijgend

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer