main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 12 juli 2024 — 09:12

Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

Het woningtekort in Nederland is in 2023 verder opgelopen, hoewel er 88.200 woningen zijn bijgebouwd. Er zijn op dit moment 400.500 woningen te weinig, 10.300 meer dan een jaar eerder. Dit staat in de jaarlijkse prognose die onderzoeksbureau ABF Research uitvoert in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en die vrijdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

De belangrijkste oorzaak voor de grotere behoefte aan woningen is de toename van het aantal huishoudens, onder meer door migratie en doordat mensen langer alleen wonen. De onderzoekers gaan er nu van uit dat er in 2031 ruim 19.000 huishoudens meer zijn dan ze in de vorige prognose hadden ingeschat.

De politiek vindt een woningtekort van 2 procent van de totale woningvoorraad acceptabel. Om dit te bereiken moeten er per direct 231.800 woningen worden bijgebouwd, stellen de onderzoekers. Nu is het tekort 4,9 procent. Ook is berekend dat er de komende jaren 993.200 woningen nodig zijn om het tekort in 2031 voldoende te hebben ingelopen.

Kenners roepen al tijden dat er veel meer woningen bijgebouwd moeten worden in Nederland, maar dit wil nog niet heel erg vlotten. Zo zijn er vorig jaar minder nieuwbouwwoningen bijgekomen dan een jaar eerder. Een belangrijke oorzaak voor de problemen is het trage afgeven van vergunningen voor bouwlocaties door gemeenten en provincies.

Huizenprijzen

Doordat er veel meer mensen zijn die willen verhuizen dan dat er huizen beschikbaar zijn, zijn de huizenprijzen hard opgelopen. Makelaarsorganisatie NVM constateerde al dat koopwoningen nog nooit zo duur zijn geweest als afgelopen kwartaal. Met name starters hebben hierdoor grote moeite om een betaalbaar huis te vinden.

Ook op de huurmarkt is het aanbod flink opgedroogd, omdat veel verhuurders hun huurwoningen momenteel liever te koop aanbieden.

Kritiek op de woningtekortcijfers

Eerder klonk er ook kritiek op de woningtekortcijfers waarmee in Den Haag wordt gerekend. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) stelde in februari dat de inschatting van de vraag naar ouderenwoningen niet zou kloppen. Dan gaat het om huisvesting die bijvoorbeeld gelijkvloers is.

“Er zijn jaarlijks niet alleen veel woningen nodig voor ouderen. Maar er komen er jaarlijks ook veel bij, bijvoorbeeld omdat mensen overlijden of naar een verpleeghuis gaan”, zei directeur Taco van Hoek van het kennisinstituut. Een deel van de honderdduizenden woningen die de overheid komende jaren wil laten bijbouwen voor ouderen zou daarom eigenlijk niet nodig zijn.

Lees ook: 

ING: huizenprijzen stijgen in 2025, maar minder hard dan dit jaar

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer