main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 2 juli 2024 — 00:23

Huurwet van Hugo de Jonge ‘rijdt meer woningen bouwen volledig in de wielen’

Hugo de Jonge (CDA) wist in zijn laatste dagen als demissionair minister voor Volkshuisvesting een wet erdoorheen te krijgen die de huren moet reguleren. Projectontwikkelaar Maarten de Gruyter is fel tegenstander van de wet, vertelt hij in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. “Het is met name een wet tégen de verhuurder. Niet zozeer een wet voor de huurder en zeker niet voor de woningzoekende.”

Mona Keijzer (BBB) is de opvolger van De Jonge op het ministerie en zal de wet van haar voorganger moeten uitvoeren. “Maar”, gaf ze aan tijdens de hoorzittingen in de Tweede Kamer, “de regelgeving moet op zo’n manier worden vormgegeven, dat er nog verhuurd wordt”. De Gruyter betwijfelt of het haar gaat lukken, omdat veel verhuurders hun huis nu zullen verkopen.

Beluister de podcast:

De Gruyter noemt de nieuwe huurwet een wet “tégen de verhuurder. Niet zozeer een wet voor de huurder en zeker niet voor de woningzoekende”.

Wie pakt de regie?

De Jonge wilde het woningtekort aanpakken door deels bij te bouwen. Daar is De Gruyter het mee eens. De taart die we hebben moeten we eerlijker verdelen, zou De Jonge volgens De Gruyter hebben gedacht. “De manier waarop hij dat heeft gedaan rijdt juist dat tweede doel, meer woningen bouwen, volledig in de wielen.”

De grote vraag is vooral: wie neemt de regie in handen? “Volkshuisvesting is echt een lokaal iets. Dat wordt met name door de lokale wethouder en directeur ontwikkeling gedaan”, vertelt De Gruyter. Lokale overheden bepalen nu vooral waar en hoe er moet worden gebouwd en hoe ondernemers moeten exploiteren, niet de landelijke overheid.

Tekst gaat verder onder de X:

Dan maar verkopen

Het gevolg van de nieuwe huurwet is dat een gedeelte van het middensegment en de sociale sector minder hoeft te betalen voor hun huurwoning, aan de hand van een puntensysteem dat wordt ingevoerd. “Je hebt ook een gedeelte dat vanuit de vrije sector komt en naar de middenhuur gaat. Dat contract blijft bestaan, dus je moet eerst je contract opzeggen. Stel dat jij met een gezin en een klein kind ergens woont, dan moet je wel lef hebben om je contract op te zeggen”, aldus de projectontwikkelaar.

Verhuurders kunnen ervoor kiezen het huis aan een ander te verhuren of het huis in de markt te zetten. De huurders blijven op die manier met lege handen achter. “Vervolgens merk je dat de groep mensen die De Jonge wil helpen, doorgaans niet de koopprijs kunnen betalen van dezelfde woning die ze wel kunnen huren”, zegt De Gruyter.

Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan en mis niets!

‘Beter duur dan niet te krijgen’

Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie vindt de huurwet van De Jonge ook een moeilijk verhaal. Maar “het idee dat de huren hoog zijn voor de mensen en dat je met zo’n huurregulering de huur kan verlagen en dat er mensen mee geholpen zijn, dat stuk is evident”, vertelt hij.

Van Dijk moet denken aan de uitdrukking ‘beter duur dan niet te krijgen’. “Als je de boel reguleert en er zijn uiteindelijk mensen die niet aan zo’n huis komen, dan is dat een veel ingewikkelder verhaal. Dan gaat er toch iemand anders in zo’n huis wonen, dat schuift toch door? Het probleem is dat, doordat je de huizen goedkoper maakt, er minder mensen in zo’n huis gaan wonen.”

Uiteindelijk zijn prijzen helemaal geen gekke manier om de huizen te verdelen, stelt Van Dijk. “Als je dat weglaat, krijg je wachtlijsten en andere mechanismen. De meeste onderzoeken zeggen dat dat niet zorgt voor een betere of eerlijkere verdeling van woningen onder mensen.”

Lees ook:

Minister Faber (PVV) wacht flinke kluif op terugdringen arbeidsmigratie

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Slachtoffer doet voor het eerst zijn verhaal in podcast De Diamantroof

Bijna twintig jaar na de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis doen de hoofdrolspelers hun verhaal in de podcast De Diamantroof van Omroep WNL en NPO Radio 1.

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel gaan in de laatste aflevering in gesprek met Ted, de bestuurder van het busje dat op die bewuste dag in 2005 op brute wijze werd overvallen. Hij doet voor de eerste keer zijn verhaal.

Luister hier naar de grote ontknoping via je favoriete podcastapp.

Politie Berlijn stopt mars Turkse supporters om ‘wolvengroet’

De politie in Berlijn heeft de feestelijke optocht van Turkse voetbalsupporters naar het Olympiastadion in de Duitse hoofdstad zaterdagmiddag korte tijd stilgelegd. De reden is…

Lees meer

Brussel peilt hoe chipbedrijven denken over Chinese chipproductie

De Europese Commissie peilt hoe in de Europese chipindustrie gekeken wordt naar China’s omvangrijke productie van oudere generatie computerchips. Het is mogelijk dat Brussel in…

Lees meer

Berlijn sluit fanzones vlak voor kwartfinale Oranje om noodweer

De politie van Berlijn heeft vier uur voor de kwartfinale tussen Nederland en Turkije op het EK alle fanzones in de stad tijdelijk gesloten. Na…

Lees meer

Politie zet waterkanon in tegen demonstranten op kruising bij A12

De politie heeft een waterkanon ingezet tegen een groep activisten van Extinction Rebellion. De groep blokkeerde een kruising aan het begin van de A12 in…

Lees meer

Storm langs de kust een feit, meldt Weeronline

Op het weerstation in IJmuiden is het zaterdag tot storm gekomen, meldt Weeronline. “Een uur lang werd windkracht 9 gemeten, waarmee de eerste zomerstorm van…

Lees meer

Oranjefans nemen bezit van centrum zomers Berlijn

Supporters van het Nederlands elftal nemen bezit van het centrum van Berlijn, waar Oranje om 21.00 uur begint aan de kwartfinale tegen Turkije op het…

Lees meer

Biden in tv-interview: ik was ziek tijdens debat

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn eerste televisie-interview na zijn zwakke optreden tijdens het debat met Donald Trump op 27 juni aangegeven dat…

Lees meer

Drukte op grenswegen door begin vakantie en EK

Door de start van de zomervakantie voor de regio zuid en de aanstaande EK-wedstrijd van het Nederlands elftal is het vrijdagmiddag drukker dan normaal op…

Lees meer

President Poetin spreekt met Hongaarse premier Orban ‘over vrede’

De Russische president Vladimir Poetin is in Moskou in gesprek gegaan over de oorlog in Oekraïne met de Hongaarse premier Viktor Orbán. Orbán is vrijdag…

Lees meer

Buurtvaders en wijkagenten moeten rellen in Den Haag voorkomen tijdens EK-wedstrijd

In meerdere buurten in Den Haag worden zaterdagavond buurtvaders en wijkagenten ingezet tijdens de EK-wedstrijd van Nederland en Turkije om te zorgen dat de sfeer…

Lees meer

Consumentenbond: internet te duur door dominantie KPN en Ziggo

De Consumentenbond vindt dat consumenten al jaren te veel betalen voor internet door de dominante posities van KPN en Ziggo. De consumentenorganisatie ziet “tal van…

Lees meer

VVD-leider Dilan Yeşilgöz: ‘Handelen van Wilders tijdens debat was onverantwoord’

Het handelen van PVV-leider Geert Wilders tijdens het debat over de regeringsverklaring donderdag was onverantwoord. Dat stelt VVD-leider Dilan Yeşilgöz in Sven op 1. “Je…

Lees meer

Strafzaak tegen Richard de Mos afgerond, OM niet in cassatie

De strafzaak tegen de Haagse politicus Richard de Mos is afgerond. Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie, de uitspraak van het Haagse gerechtshof is…

Lees meer