Huurwet van Hugo de Jonge ‘rijdt meer woningen bouwen volledig in de wielen’
Hugo de Jonge (CDA) wist in zijn laatste dagen als demissionair minister voor Volkshuisvesting een wet erdoorheen te krijgen die de huren moet reguleren. Projectontwikkelaar Maarten de Gruyter is fel tegenstander van de wet, vertelt hij in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. “Het is met name een wet tégen de verhuurder. Niet zozeer een wet voor de huurder en zeker niet voor de woningzoekende.”
Mona Keijzer (BBB) is de opvolger van De Jonge op het ministerie en zal de wet van haar voorganger moeten uitvoeren. “Maar”, gaf ze aan tijdens de hoorzittingen in de Tweede Kamer, “de regelgeving moet op zo’n manier worden vormgegeven, dat er nog verhuurd wordt”. De Gruyter betwijfelt of het haar gaat lukken, omdat veel verhuurders hun huis nu zullen verkopen.
Beluister de podcast:
De Gruyter noemt de nieuwe huurwet een wet “tégen de verhuurder. Niet zozeer een wet voor de huurder en zeker niet voor de woningzoekende”.
Wie pakt de regie?
De Jonge wilde het woningtekort aanpakken door deels bij te bouwen. Daar is De Gruyter het mee eens. De taart die we hebben moeten we eerlijker verdelen, zou De Jonge volgens De Gruyter hebben gedacht. “De manier waarop hij dat heeft gedaan rijdt juist dat tweede doel, meer woningen bouwen, volledig in de wielen.”
De grote vraag is vooral: wie neemt de regie in handen? “Volkshuisvesting is echt een lokaal iets. Dat wordt met name door de lokale wethouder en directeur ontwikkeling gedaan”, vertelt De Gruyter. Lokale overheden bepalen nu vooral waar en hoe er moet worden gebouwd en hoe ondernemers moeten exploiteren, niet de landelijke overheid.
Tekst gaat verder onder de X:
Verhuurders overwegen door de huurwet van @HugoDeJonge om hun huis van de markt te halen. "Het is vooral een wet tegen de verhuurder", zegt ondernemer @MdeGruyter in @WNLHaagseLobby. "Dit rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen." #WNL pic.twitter.com/qfPTiF3Xre
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) July 1, 2024
Dan maar verkopen
Het gevolg van de nieuwe huurwet is dat een gedeelte van het middensegment en de sociale sector minder hoeft te betalen voor hun huurwoning, aan de hand van een puntensysteem dat wordt ingevoerd. “Je hebt ook een gedeelte dat vanuit de vrije sector komt en naar de middenhuur gaat. Dat contract blijft bestaan, dus je moet eerst je contract opzeggen. Stel dat jij met een gezin en een klein kind ergens woont, dan moet je wel lef hebben om je contract op te zeggen”, aldus de projectontwikkelaar.
Verhuurders kunnen ervoor kiezen het huis aan een ander te verhuren of het huis in de markt te zetten. De huurders blijven op die manier met lege handen achter. “Vervolgens merk je dat de groep mensen die De Jonge wil helpen, doorgaans niet de koopprijs kunnen betalen van dezelfde woning die ze wel kunnen huren”, zegt De Gruyter.
Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan en mis niets!
‘Beter duur dan niet te krijgen’
Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie vindt de huurwet van De Jonge ook een moeilijk verhaal. Maar “het idee dat de huren hoog zijn voor de mensen en dat je met zo’n huurregulering de huur kan verlagen en dat er mensen mee geholpen zijn, dat stuk is evident”, vertelt hij.
Van Dijk moet denken aan de uitdrukking ‘beter duur dan niet te krijgen’. “Als je de boel reguleert en er zijn uiteindelijk mensen die niet aan zo’n huis komen, dan is dat een veel ingewikkelder verhaal. Dan gaat er toch iemand anders in zo’n huis wonen, dat schuift toch door? Het probleem is dat, doordat je de huizen goedkoper maakt, er minder mensen in zo’n huis gaan wonen.”
Uiteindelijk zijn prijzen helemaal geen gekke manier om de huizen te verdelen, stelt Van Dijk. “Als je dat weglaat, krijg je wachtlijsten en andere mechanismen. De meeste onderzoeken zeggen dat dat niet zorgt voor een betere of eerlijkere verdeling van woningen onder mensen.”
Lees ook:
Minister Faber (PVV) wacht flinke kluif op terugdringen arbeidsmigratie
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meer