Nieuwe kabinet wacht flinke kluif op terugdringen arbeidsmigratie
De ministers en staatssecretarissen van kabinet Schoof I moeten het beleid dat is opgesteld in het hoofdlijnenakkoord verder vormgeven. De bewindslieden krijgen het volgens FD-journalist Jean Dohmen niet makkelijk. “Je hebt een groot probleem. Zeker als het gaat om arbeidsmigratie”, vertelt hij in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.
De vier fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB hebben een heel pakket met gewenste maatregelen opgesteld in het hoofdlijnenakkoord. Op veel vlakken is dit niet in steen gebeiteld. Dat heeft zo zijn voordelen, stelt econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie. Als plannen helemaal zijn uitonderhandeld, wil dat nog niet zeggen dat ze daadwerkelijk goed uitvoerbaar zijn en het gewenste effect zullen hebben.
“Het is goed om wat ruimte te laten, om onder goed advies er nog eens over na te denken. Daar is ook wat voor te zeggen”, aldus Van Dijk. Dat is ook op het migratiedossier het geval. In het hoofdlijnenakkoord is aangekondigd dat er het strengste toelatingsregime voor asiel komt en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit.
Beluister de podcast:
Arbeidsmigratie zorgt voor hoofdpijn op ministerie
Journalist van Het Financieele Dagblad Jean Dohmen plaatst bij de migratiewensen van de coalitiepartijen een kanttekening. “Er wordt alleen aangekondigd dat er een afwegingskader komt over wat arbeidsmigratie wel en niet toestaat”, vertelt hij. “Als we naar de cijfers van het CBS kijken, zie je dat als het over migratie gaat, ongeveer driekwart van de mensen arbeidsmigranten zijn. Daar is geen begin van overeenstemming over en moet allemaal nog uitgewerkt worden.”
Met name de arbeidsmigratie is moeilijk om terug te dringen, stelt de journalist. “Dan gaat het veelal om arbeidsmigranten uit de Europese Unie. Die mensen kunnen we niet tegenhouden op grond van de Europese regels.”
Bedrijven worden weggejaagd
Om de druk op de arbeidsmigratie terug te dringen, zou het minimumloon verder kunnen worden verhoogd. Dan is het voor bedrijven zoals kassen, distributiecentra en slachterijen, waar vooral Europese arbeidsmigranten werken, snel te duur om in Nederland te blijven. De bedrijven verplaatsen in zulke gevallen mogelijk naar het buitenland. “Dan gaan ze naar Roemenië of Polen”, zegt Dohmen.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
“Je voelt op je klompen aan dat dat heel gevoelig ligt”, gaat de journalist verder. “BBB wil natuurlijk niet dat komkommerplukkers onbetaalbaar worden. Ook in de VVD zitten ondernemers die dat met lede ogen aanzien.” Dohmen verwacht dat het nog lastig wordt om in de praktijk dit soort beleid in te vullen.
Wie zorgt voor de ouderen?
“Als het gaat om arbeidsmigranten van buiten de EU, heb je daar meer zeggenschap over als Nederlandse overheid. Ook daar is het kijken naar de krapte op de arbeidsmarkt”, benadrukt Dohmen. “We zullen in ieder geval voldoende verpleegkundigen nodig hebben om onze ouderen te verzorgen.” Het aantal ouderen zal gezien de vergrijzing verder toenemen. “De verwachting die wordt gewekt door de grenzen dicht te gooien, daar zullen in de praktijk heel veel haken en ogen aan zitten.”
Lees ook:
De spagaat waarin wij zitten betreft arbeidsmigratie richting de toekomst
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meer