main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 juni 2024 — 09:15

Nabestaande MH17-ramp blikt na tien jaar terug: ‘Zijn naam staat nog op de achterkant’

Het is bijna tien jaar geleden dat MH17 boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten, waarbij alle 298 passagiers en bemanningsleden omkwamen. Nabestaande Anton Kotte verloor zijn zoon, schoondochter en kleinzoon bij de ramp. De teruggekomen rugtas van Remco, zijn jongste kleinkind, doet hem hem nog iedere dag aan deze vreselijke gebeurtenis herinneren.

De rugzak van Remco is na de ramp door de politie onbeschadigd bij Kotte thuis afgeleverd. Het label van Malaysia Airlines zit er nog aan vastgeplakt. “Het is nog goed te lezen ook”, zegt Kotte terwijl hij op het label kijkt. “Zijn naam staat nog op de achterkant.”

‘Dit is verkeerd’

Het vliegtuig werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne neergeschoten door een Russische Buk-raket. Van de 298 slachtoffers hadden 196 passagiers de Nederlandse nationaliteit. Het vliegtuig was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, met grotendeels vakantiegangers aan boord. Ook zoon Oscar (43), schoondochter Miranda (42) en kleinzoon Remco (6) verheugden zich op hun vakantie in Indonesië.

Het was een mooie, zonnige zomerdag, herinnert Kotte zich. Op het moment dat hij zijn iPad opende en een groot vliegtuig op de voorpagina zag, wist hij het direct: “Dit is verkeerd”. Hij noemt het overlijden van zijn zoon, schoondochter en kleinzoon onrechtvaardig. “Ze hebben al tien jaar van hun leven niet meegemaakt. En ik, als oude knaag, wel. Het is allemaal door die gekke lui daar aan de oostgrens moedwillig afgenomen.”

Kotte zet zich sinds de ramp volop in voor nabestaanden en de zoektocht naar gerechtigheid. Als penningmeester van Stichting Vliegramp MH17 was hij acht jaar na de ramp, in november 2022, opgelucht na de levenslange veroordeling van drie van de vier verdachten in het omvangrijke MH17-proces.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Gerechtigheid

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot vindt het bewonderenswaardig dat Kotte zich al tien jaar lang, samen met anderen, onvermoeibaar inzet om gerechtigheid te krijgen. “Om ervoor te zorgen dat de daders bestraft worden.” De regering doet er alles aan om dat voor elkaar te krijgen, aldus de demissionair minister, “maar hun inzet is onvervangbaar”.

De vlag gaat op 17 juli, exact tien jaar na de ramp, halfstok. De hele Tweede Kamer heeft daar tijdens een debat donderdag mee ingestemd. “Iets anders wat we ook met elkaar moeten doen, is de Oekraïense mensen bedanken die hebben geholpen met het bergen van de wrakstukken”, zegt Bruins Slot. “Veel Nederlanders hebben daaraan meegeholpen en hebben passende eer gekregen, maar het is ook belangrijk om te kijken hoe we deze Oekraïners een passend eerbetoon kunnen geven.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

“Het is weerzinwekkend wat er is gebeurd en het is goed om erbij stil te staan”, onderstreept Bruins Slot. “We moeten niet alleen degenen die dit gedaan hebben straffen, maar ook Rusland zelf voor deze afschuwelijke ramp.”

Lees ook:

Stil protest MH17 met lege stoelen voor Russische ambassade

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Podcast: Eva verdedigt zich met sleutelbos: 'Hij greep mij vast'

Hoe ver mag je gaan om jezelf te verdedigen? Welke spullen mag je meenemen om jezelf te kunnen verweren?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met officier van justitie Hella van der Most en Thalissa Leakat, zij verkoopt zelfverdedigingsmiddelen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom weet inmiddels hoe het voelt om pepperspray in haar ogen te krijgen en spreekt met Eva die zichzelf moest verdedigen.

Luister hier de podcast!

Jongen (13) overleden door verkeersongeluk in Gelderse Twello

Een 13-jarige jongen uit Voorst is dinsdag overleden door een verkeersongeluk in het Gelderse Twello, meldt de politie. Het slachtoffer reed op zijn fiets en…

Lees meer

Schiphol verwacht drukkere zomervakantie dan vorig jaar

Schiphol verwacht dat het deze zomervakantie drukker wordt op de luchthaven dan vorig jaar, maar denkt nog niet op het niveau van voor de coronapandemie…

Lees meer

Kind van 14 overlijdt door aanrijding in Utrechtse Overberg

Een jongen van 14 jaar is dinsdag overleden door een ongeluk op de Haarweg in de Utrechtse plaats Overberg, meldt de politie. Het kind zat…

Lees meer

Politie haalt demonstranten van A12 af

De politie heeft ruim anderhalf uur na de start van de blokkade op de A12 demonstranten van Extinction Rebellion van de snelweg gehaald. Zo’n dertig…

Lees meer

Beëdiging voormalig staatssecretaris Knops liep bijna in de soep: ‘De koning moest me nog ontslaan’

Het aantreden van kabinet Schoof  I roept herinneringen op bij voormalig staatssecretaris en minister Raymond Knops. Het had niet veel gescheeld of de beëdiging van…

Lees meer

Inflatie Nederland stijgt naar 3,2 procent in juni

De inflatie in Nederland is in juni gestegen naar 3,2 procent op jaarbasis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle…

Lees meer