main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 24 juni 2024 — 23:50

Nederlandse invloed in Europa neemt af: ‘Schoof heeft niet dezelfde positie als Rutte’

Oud-defensieminister en voormalig VVD-leider Joris Voorhoeve vreest dat Nederland “in een gat valt” door het vertrek van demissionair premier Mark Rutte, zegt hij in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Ons land zal volgens hem de komende tijd weinig in de melk te brokkelen hebben in de Europese Unie. “Terwijl daar juist de topposities worden verdeeld en heel belangrijke besluiten vallen.”

Voorhoeve heeft zich de afgelopen periode veelal op de achtergrond gehouden met zijn mening over de formatie. Maar hij “vindt het erg belangrijk om aan deze discussie mee te kunnen doen, omdat de positie van het kabinet en het functioneren ervan van groot belang is voor de rol van de Nederlandse invloed in de Europese Unie en de NAVO”.

Luister naar de podcast van WNL Haagse Lobby. De tekst gaat hieronder verder. 

Volgens de voormalig minister van Defensie is het “een beetje ongelukkig dat degene van de Nederlandse politici die de meeste invloed heeft opgebouwd, Mark Rutte, nu vertrekt”, zegt hij. In zijn rol als secretaris-generaal bij de NAVO moet Rutte met alle lidstaten onderhandelen. “Dat betekent niet dat we daarmee invloed hebben.”

Psychologische positie

“Vooral in de EU is het van groot belang wat de psychologische positie is van de vertegenwoordiger van de Nederlandse regering. Dat is de premier over het algemeen, plus de minister van Buitenlandse Zaken en af en toe ook nog andere ministers”, vertelt Voorhoeve. Aan beoogd  minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) zal het volgens hem niet liggen. Voorhoeve omschrijft hem als “een ervaren diplomaat die goed staat aangeschreven”.

Beoogd premier Dick Schoof mag dan wel een topambtenaar zijn geweest en iemand met een goedgevuld cv, “hij heeft niet de positie die Rutte had. Dus het risico is dat Nederland in een gat valt. En, in het begin althans, de komende maanden weinig invloed heeft op de Europese Unie. Terwijl daar juist de topposities worden verdeeld en hele belangrijke besluiten vallen”, aldus Voorhoeve.

Voorhoeve trekt aan de bel vanwege de Nederlandse rol in Europa, die volgens hem dus onder druk staat. “Nederland is niet zo groot, maar kan een belangrijke rol spelen, omdat onze grote buurman Duitsland eigenlijk altijd erg aarzelend is in het geven van leiding. Dat wil men liever niet.”

Nederland kan “een soort makelaar zijn” voor een beter Europees beleid, zegt Voorhoeve. “Dat hebben we hard nodig, want er staan hele grote belangen op het spel. Vooral door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Oekraïne

Het gaat Voorhoeve met name om het algemene beleid en niet zozeer de verdeling van topposities binnen de EU. “Stel dat we blijven aarzelend in het ondersteunen van Oekraïne. Want we willen dat Oekraïne de oorlog niet verliest”, schetst hij. “Je moet het doel hebben te winnen. Westelijke landen moeten Oekraïne fors steunen, want als dat niet gebeurt en Rusland wint, gaan er een aantal vreselijke dingen gebeuren.”

“Ten eerste krijgen we dan binnen een paar weken tien tot twintig miljoen extra vluchtelingen in Europa”, zegt de oud-bewindsman. “Want de Oekraïners zullen echt het land verlaten als Rusland wint. Dat mag nooit gebeuren. Ook omdat dat principieel erg fout is. Een land mag niet een ander land veroveren.”

Hoewel in het hoofdlijnenakkoord is opgenomen dat Nederland Oekraïne zal blijven steunen, zou volgens Voorhoeve “de steun van alle Europese en NAVO-landen nog een stuk groter moeten zijn om ervoor te zorgen dat Oekraïne z’n eigen zelfstandigheid, onafhankelijkheid en vrijheid behoudt. Een Russische overwinning betekent ook een enorme slag voor de democratieën, omdat het volkenrecht dan op losse schroeven staat”.

Lees ook:

Oud-staatssecretaris Wallage denkt dat Schoof een kabinet kan leiden: ‘Hij is een activist’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Podcast: Eva verdedigt zich met sleutelbos: 'Hij greep mij vast'

Hoe ver mag je gaan om jezelf te verdedigen? Welke spullen mag je meenemen om jezelf te kunnen verweren?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met officier van justitie Hella van der Most en Thalissa Leakat, zij verkoopt zelfverdedigingsmiddelen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom weet inmiddels hoe het voelt om pepperspray in haar ogen te krijgen en spreekt met Eva die zichzelf moest verdedigen.

Luister hier de podcast!

Jongen (13) overleden door verkeersongeluk in Gelderse Twello

Een 13-jarige jongen uit Voorst is dinsdag overleden door een verkeersongeluk in het Gelderse Twello, meldt de politie. Het slachtoffer reed op zijn fiets en…

Lees meer

Schiphol verwacht drukkere zomervakantie dan vorig jaar

Schiphol verwacht dat het deze zomervakantie drukker wordt op de luchthaven dan vorig jaar, maar denkt nog niet op het niveau van voor de coronapandemie…

Lees meer

Kind van 14 overlijdt door aanrijding in Utrechtse Overberg

Een jongen van 14 jaar is dinsdag overleden door een ongeluk op de Haarweg in de Utrechtse plaats Overberg, meldt de politie. Het kind zat…

Lees meer

Politie haalt demonstranten van A12 af

De politie heeft ruim anderhalf uur na de start van de blokkade op de A12 demonstranten van Extinction Rebellion van de snelweg gehaald. Zo’n dertig…

Lees meer

Beëdiging voormalig staatssecretaris Knops liep bijna in de soep: ‘De koning moest me nog ontslaan’

Het aantreden van kabinet Schoof  I roept herinneringen op bij voormalig staatssecretaris en minister Raymond Knops. Het had niet veel gescheeld of de beëdiging van…

Lees meer

Inflatie Nederland stijgt naar 3,2 procent in juni

De inflatie in Nederland is in juni gestegen naar 3,2 procent op jaarbasis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle…

Lees meer