main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 juni 2024 — 13:34

Frans Timmermans: ‘GL-PvdA veilig voor Joodse partijgenoten’

GroenLinks-PvdA is veilig voor “Joodse partijgenoten”. Dat zegt partijleider Frans Timmermans, nadat zondagavond pro-Palestijnse activisten een campagnebijeenkomst in Hilversum verstoorden. Beveiligers verwijderden de personen uit de zaal.

Na een vraag aan Timmermans over de tweestatenoplossing begonnen enkele personen te roepen, onder andere dat “de Europese Unie een front vormt vóór het zionisme”. Het geschreeuw hield enkele minuten aan. Ook werd er een Palestijnse vlag getoond.

Timmermans was niet gediend van de actie. “De ontkenning van het bestaansrecht van Israël is geen basis voor vrede”, antwoordde hij. “Je kan blijven schreeuwen wat je wil, maar dit punt blijft staan.”

De samenwerking tussen GroenLinks-PvdA worstelt al langer met het conflict tussen Israël en Gaza. De Tweede Kamerfractie steunde kort na het uitbreken van de oorlog een motie van de SGP, waarin wordt gesteld dat Israël het recht heeft op zelfverdediging.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Die voorstem leidde tot grote ophef in de achterban, die verdeeld is. Waar het GroenLinks-smaldeel overwegend sympathie voelt voor de Palestijnse zaak, kent de PvdA van oudsher een grote Joodse achterban. De Tweede Kamerfractie betuigde later spijt voor het steunen van de motie.

‘Hoort bij de samenleving’

“Dit was een openbare bijeenkomst. Iedereen was welkom, niet alleen leden”, zegt Timmermans daags na het incident in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Gelet op de uitlatingen van de persoon die naar mij schreeuwde, ga ik ervan uit dat hij geen lid is.”

Debat over het conflict “hoort bij de samenleving”, zegt Timmermans. “Dit is één van de meest diepverdelende onderwerpen in de Nederlandse samenleving op dit moment. Ik vind het helemaal niet erg als ik er vragen over krijg om ons standpunt toe te lichten. Maar ik heb ook tegen hem gezegd: als je het bestaansrecht van Israël ontkent, dan zijn we uitgesproken.”

Volgens Timmermans “is er geen oplossing denkbaar in het Midden-Oosten zonder een veilige oplossing voor Israël en een staat voor de Palestijnen”. De tweestatenoplossing die door de activisten werd verworpen, “moet centraal blijven staan”, zegt de partijleider. “Dat is de enige langetermijnoplossing die kan werken.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Hij gaat verder: “Maar waar het mij om gaat: wij zijn anders dan andere partijen echt een ledenpartij. Bij ons bepalen de leden de koers. De leden hebben heel nadrukkelijk voor een koers gekozen die zegt: zet in op de tweestatenoplossing. Erken de staat Palestina, ga werken met de internationale gemeenschap voor het handhaven van het internationale recht. Dat is precies wat we doen.”

PvdA-GL ‘veilig voor Joodse partijgenoten’

Volgens Timmermans voelen “veel Joodse Nederlanders” zich op dit moment niet veilig. “Dat moet een zaak zijn waar we allemaal voor moeten strijden. Dat doe ik ook”, zegt hij. “Ik vind eerlijk gezegd dat er ruimte moet zijn voor allerlei geluiden, ook in GroenLinks-Partij van de Arbeid, maar dat uiteindelijk de leden de lijn bepalen.”

“Voor Joodse partijgenoten is de partij veilig”, verzekert Timmermans. “Dat is gewoon zo. Luister naar wat ik zeg. Luister naar wat ons standpunt is. Luister ook naar het applaus van de zaal toen ik het standpunt verkondigde en kijk naar wat we hebben afgesproken op onze congressen. Dat is deze lijn.”

Timmermans vindt het verwerpelijk wat premier van Israël Benjamin Netanyahu doet. “We hebben heel felle kritiek op het optreden van Netanyahu en zijn radicaal-rechtse regering, maar we betwisten niet het bestaansrecht van de staat Israël en we blijven inzetten op een tweestatenoplossing.”

Lees ook: 

Frans Timmermans (GL-PvdA) wil deelnemen aan Whatsappgroep oppositie, maar vindt overleg op zijn kantoor belangrijker: ‘Ze komen allemaal’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer