main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 mei 2024 — 08:33

Dassen (Volt) en Stoffer (SGP) clashen over meer samenwerking in Europa: ‘Het is één grote moloch’

In aantocht naar de Europese verkiezingen op 6 juni stipt Volt-leider Laurens Dassen het belang van Europese samenwerking aan. Bijvoorbeeld om de Russische dreiging te beteugelen. “Daar moeten we in Europa afspraken over maken”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer pleit juist voor minder Europese samenwerking.

Voor Stoffer is Europees samenwerken op gebied van handel en economie, veiligheid en milieu wel te billijken. “Maar het is te veel regelgeving”, vindt hij. “Het is één grote moloch met heel veel duurbetaalde mensen in Brussel, die bepalen hoe wij in Nederland in ons eigen kleine dorpje leven. Dat gaat te ver.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Volgens Dassen is Nederland altijd betrokken bij de besluiten die Europees genomen worden. Hij vindt dat men in Nederland niet altijd een goed beeld heeft van wat Europa kan betekenen. Het negatieve sentiment dat soms heerst over Brussel, is in sommige gevallen onterecht, stelt hij. “Op het moment dat hier iets niet goed gaat, wordt vaak gedaan alsof het de schuld van Brussel is. En successen die wij in Europa samen maken, worden in Nederland geclaimd.”

Meer of minder samenwerking?

Stoffers voorstel luidt als volgt: “Kijk naar wat je zelf kunt doen in je eigen directe omgeving. Daar waar het per se nodig is, om iets te stimuleren, kun je samen in Europa doen.”

Voor de Volt-voorman ligt de kern bij het aanpakken van grensoverstijgende uitdagingen. Te nationaal denken vindt hij daarom niet verstandig. “Als wij allemaal vanuit ons eigen belang blijven denken, zijn we niet in staat de grote uitdagingen aan te pakken.” Volgens Dassen plukken mensen als Donald Trump, Xi Jinping en Vladimir Poetin daar de vruchten van. “Zij willen niets liever dan dat Europa verdeeld is en dat wij alleen maar vanuit nationaal belang kijken.”

Vetorecht

Een ander punt waar Dassen en Stoffer het niet met elkaar over eens worden is het vetorecht. Dassen wil daar verandering in brengen. Dassen wil dat het vetorecht plaatsmaakt voor ‘meerderheid beslist’. “Elk land heeft zijn eigen vetorecht en Viktor Orbán (premier Hongarije, red.) misbruikt het”, aldus Dassen. Hij doelt onder meer op Europese steunpakketten aan Oekraïne, waar Orbán vaak dwarsligt.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

“Dit moeten we absoluut niet willen”, reageert Stoffer, die vindt dat Frankrijk en Duitsland al genoeg bepalen wat in Europa gebeurt. Met het vetorecht hoopt Stoffer dat Nederland het heft in eigen handen houdt, mocht er zich écht iets voordoen waar Nederland het niet mee eens is.

Tegelijkertijd neemt de SGP’er het op voor Viktor Orbán. “Je kan van Orbán vinden wat je vindt, maar hij komt wel op voor zijn eigen inwoners.” Dassen kan zich daar absoluut niet in vinden. “Hij breekt de rechtsstaat af. Hij breekt persvrijheid af. Dat is niet opkomen voor de eigen inwoners.”

Lees ook:

Commandant Landstrijdkrachten Jan Swillens waarschuwt voor dreiging Russische sabotageacties

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond te gast in Café Kockelmann:

  • ⁠GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans;
  • ⁠⁠BBB-oprichter Henk Vermeer;
  • Het Simplisties Verbond van Kees van Kooten en Wim de Bie bestaat dit jaar vijftig jaar. ⁠Het duo is onlosmakelijk verbonden met politiek Den Haag. Ook Erik van Muiswinkel kan niet zonder F. Jacobse en Tedje van Es, de vrije jongens van de Tegenpartij;
  • ⁠En asielminister Marjolein Faber is in een klap beroemd in Nederland door haar uitspraken over het ‘strengste asielbeleid ooit’. Maar wat drijft deze vrouw en hoe is ze nou echt? Verslaggever van Omroep Gelderland Annemieke Schakelaar en politiek verslaggever van de NOS Wilma Borgman kennen Faber al jaren.
Vrijdag om 22.20 uur
Je ziet ze vliegen, maar waarvoor dient de politiehelikopter?

We zien en horen allemaal weleens een politiehelikopter boven onze buurt of huis cirkelen. Maar waarvoor worden deze helikopters precies ingezet? Rob Koole, van de…

Lees meer

Man uit Zuid-Holland maakte vuurwapenonderdelen met 3D-printers: drieënhalf jaar cel geëist

Tegen een 33-jarige man uit Rhoon (Zuid-Holland), die wordt verdacht van het maken van vuurwapenonderdelen met 3D-printers, heeft het Openbaar Ministerie vrijdag een celstraf van…

Lees meer

Justitieminister Van Weel positief over gesprek over vroegpensioen bij politie

Justitieminister David van Weel is positief over de gesprekken die lopen met de politiebonden over een nieuwe regeling voor vroegpensioen. Hij heeft vrijdag van zijn…

Lees meer

Wil het kabinet te veel kerncentrales bouwen? ‘Er is op ons net maar plek voor één’

De ambities van het kabinet om vier kerncentrales te bouwen, zijn wellicht wat te ambitieus. “Met de investeringsplannen van TenneT zoals die er nu liggen,…

Lees meer

Millennials gaan mijlenver voor de ultieme sportuitdaging, maar waarom? ‘Het is een stukje erkenning’

Sporten, sporten en nog eens sporten. Millennials zijn er zot van en werken zich in het zweet om een mooie sportprestatie neer te zetten. Wat…

Lees meer

Apeldoorn volgt Zutphen op als ‘overloop’ voor Ter Apel

Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal…

Lees meer

Inzet waterkanon bij acties XR mocht, agenten niet vervolgd

De politie mocht een waterkanon inzetten bij twee demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 in september 2023. Drie demonstranten hadden achteraf aangifte gedaan van…

Lees meer