main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 17 mei 2024 — 10:32

Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een tekort aan huisartsen. Voor sommigen betekent dat een jarenlange zoektocht naar een geschikte huisdokter.

Officiële instanties melden dat 5300 mensen in Nederland geen huisarts hebben. Het is slechts het topje van de ijsberg, want naar schatting zal het aantal regio’s waar een nijpend tekort aan huisartsen is alleen maar toenemen. Tot ongeveer de helft van de regio’s in het land.

Enerzijds lost het tekort zichzelf niet zomaar op, anderzijds wordt de roep om huisartsen steeds nijpender. Uit een peiling van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 27,9 procent drie tot vijf keer per jaar een beroep doet op zijn of haar huisarts, 10,2 procent doet dat vijf keer of meer en de rest (61,9 procent) maximaal twee keer per jaar.

Zoektocht naar een huisarts

Ilse Roos, moeder van vier kinderen, ondervindt in levenden lijve hoe moeilijk het is om een huisarts te vinden. Zij verhuisde van Nijmegen naar Druten, maar kan in haar nieuwe woonplaats geen huisarts vinden. “Er zijn hier twee huisartsenpraktijken. Bij de eerste kreeg ik meteen te horen dat ze geen plek hadden.” De praktijk zat zelfs zo vol, dat er niet eens een wachtlijst was. “Ik werd doorverwezen naar de ander, maar daar kreeg ik hetzelfde verhaal te horen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Ilse werd verteld dat het nog wel jaren kan duren voordat er plek is voor haar. Zij werd geadviseerd een online huisarts te nemen. “Dat is met kinderen helemaal niets. Je wilt niet online een huisarts als je kinderen hebt. Een kind moet gezien worden als het iets heeft.”

Zonder hulp van de huisarts kan het gezin niet. Ilse heeft namelijk een hulpbehoevend kind, dat wekelijks naar de praktijkondersteuner moet. Aangezien in Druten geen plek was voor haar en de kinderen, besloot zij bij haar huisarts in Nijmegen te blijven. Dat is tijdrovend en zorgt voor enorme druk op het gezin. “Voor kinderen wordt vaak een sociaal wijkteam ingeschakeld, maar mijn huisarts in Nijmegen heeft geen band met een sociaal wijkteam in Druten. Daar zit je dan ook weer mee. Ik blijf dus hangen bij mijn huisarts.”

‘We hebben geen plek meer’

De grootste tekorten doen zich voor in de gemeenten Enschede, Heerenveen, Leeuwarden, Tilburg, Zwolle en Apeldoorn, weet ook Marjol Kock. Zij verhuisde ruim twee jaar geleden van Amsterdam naar Enschede en zit sindsdien zonder huisarts. “Ik was al vrolijk bij mijn huisarts weggegaan en ging op zoek naar een nieuwe. Toen zag ik op iedere website staan: ‘we hebben een patiëntenstop’, ‘we hebben geen plek meer’.”

Meer van Stand van Nederland: Generatie Next zien? Dat kan op NPO Start.

Dezelfde reactie kreeg Marjol toen ze de ene na de andere praktijk belde om te vragen of er plek was. Het antwoord bleef hetzelfde: nee. “Ze waren bijna verbaasd dat ik het überhaupt vroeg.”

Het niet hebben van een huisarts kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Toen Marjol last kreeg van haar voeten en zij niet terecht kon bij een huisarts, nam zij de stap richting een podoloog. Zo ongeveer het eerste wat haar werd gevraagd, was wie haar huisarts is. “Die heb ik niet”, antwoordde zij. “Ja, daar stopt het dan”, verzucht Marjol. “We worden allemaal ouder en daarmee ook hulpbehoevender. Het is zonde dat er geen oplossing lijkt te zijn voor dit probleem.”

Het tekort aan huisartsen in Nederland is een groeiend probleem. Steeds vaker krijgen mensen te horen dat voor hen geen plek is. Wat dan? Wat als jij of je kind echt hulp nodig heeft? Kijk donderdag om 22.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Straf op wegmaken van een lijk moet omhoog

De straf op het wegmaken van een lijk moet omhoog. De rechter kan hiervoor maximaal 2 jaar celstraf opleggen, maar veel nabestaanden vinden deze strafmaat te laag en daarmee onrechtvaardig. Dat blijkt uit een rondgang van de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met nabestaande Martine Sinkeldam, Lena Olivier van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers, Officier van Justitie Miranda van Turennout en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur

Vanavond: Wat levert gratis kinderopvang onze economie op?

Ouders brengen hun kinderen nu voornamelijk twee dagen per week naar de opvang. Sommigen willen dat vaker doen, maar kunnen het simpelweg niet betalen, of het levert te weinig op.

Kan gratis kinderopvang ervoor zorgen dat millennials weer wat meer gaan werken? En welke voordelen heeft het voor de kinderen? Presentator Jill Bleiksloot zoekt het uit.

Vrijdag 23.10 uur
Eén op de vijf ouders is gaan werken door pilot met gratis kinderopvang

In het Zeeuws-Vlaamse Sas van Gent werd 2,5 jaar een pilot gehouden met gratis kinderopvang. “Van de ouders is één op de vijf gaan werken…

Lees meer

Nabestaanden vinden straf op wegmaken lijk te laag: BBB wil strafmaat verdubbelen

De straf op het wegmaken van een lijk moet omhoog. De rechter kan hiervoor maximaal 2 jaar celstraf opleggen, maar veel nabestaanden vinden deze strafmaat…

Lees meer

VN: drastische maatregelen nodig om doel van 1,5 graden te halen

Landen wereldwijd moeten nu ingrijpende maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, anders is het doel om de opwarming van de aarde tot…

Lees meer

Jongeren opgepakt om ernstige mishandeling 14-jarige in Oss

Een 14-jarige jongen uit Oss is ernstig mishandeld door vier minderjarigen, meldt de politie donderdag. De jongens van 13 tot 15 jaar, afkomstig uit de…

Lees meer

Komend weekend ‘bijzonder zacht en weer voor een boswandeling’

Het is de komende dagen bijzonder zacht herfstweer, meldt Weeronline. De temperatuur stijgt op zaterdag naar 16 graden in het noorden, 18 graden in het…

Lees meer

Wel meldingen, geen klachten over gedrag Laurentien bij Financiën

Bij het ministerie van Financiën zijn wel meldingen binnengekomen over het gedrag van prinses Laurentien, die zich inspant voor herstel voor slachtoffers van het toeslagenschandaal,…

Lees meer