main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 mei 2024 — 10:13

Is Jacco Vonhof de gedroomde premier van Wilders? ‘Hij is geen uitgesproken VVD’er’

Wie krijgt de sleutels van het Torentje in handen? De geruchtenmolen draait op volle toeren, vertelt politiek commentator van het AD Hans van Soest in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Eén van de namen die valt, is die van voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof. “Het mag van zijn vrouw.”

De onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben tot en met woensdag om met een duidelijk plan te komen over een nieuw te vormen kabinet. Dan zullen informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol hun eindverslag naar de Tweede Kamer sturen. Een van de belangrijke vragen is: wie wordt de nieuwe premier als de partijleiders hun zetel in de Kamer innemen?

De toekomstige premier krijgt het niet gemakkelijk, denkt Van Soest. “Je wordt straks premier van een kabinet waarvan de vier architecten in de Tweede Kamer voortdurend over je schouder meekijken. Dat is natuurlijk niet prettig.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Jacco Vonhof

Volgens Van Soest is Jacco Vonhof een naam die rondzingt aan de formatietafel. “Die kreeg twee weken geleden bij BNR de vraag of hij het wilde worden. Daar draaide hij wat omheen.”

Vonhof is volgens de politiek commentator een beetje kleurloos. “Hij is niet een heel uitgesproken VVD’er. Hij zou, als je de man een beetje kent, net zo goed een CDA’er of een PvdA’er kunnen zijn. Hij is in staat om bruggen te bouwen, kent de procedures in Den Haag en weet hoe de hazen lopen.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Het feit dat er nog geen naam is gelekt, geeft overigens goede hoop over de staat van de formatie, zegt Van Soest. “Dat zegt misschien wel dat het wat beter gaat met het vertrouwen tussen de vier partijen. Als er niet wordt gelekt, gaat het over het algemeen goed met de onderhandelingen.”

‘Niet geloofwaardig naar de kiezer’

Er klinkt ook kritiek op de keuze om iemand buiten de Haagse politieke arena tot premier te benoemen. “Ik weet dat we in Nederland de premier niet kiezen, maar het is wel raar. De laatste was dat in 1959, met Jan de Quay. Die was commissaris van de Koningin in Brabant”, vertelt Van Soest. “Toen kwamen ze er ook niet uit wie premier moest worden en werd hij naar Den Haag gehaald. Mensen vonden dat toen ook al niet kunnen.”

“Het is in elk geval niet geloofwaardig naar de kiezer”, vindt de politiek commentator. “Dat vond Wilders zelf ook. In de verkiezingscampagne vond hij dat de kiezer het recht had om te weten wie de premierskandidaten waren.”

Lees ook:

Frans Timmermans hoeft niet per se premier te worden: ‘Bereid om te kijken naar een alternatief’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Slachtoffer doet voor het eerst zijn verhaal in podcast De Diamantroof

Bijna twintig jaar na de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis doen de hoofdrolspelers hun verhaal in de podcast De Diamantroof van Omroep WNL en NPO Radio 1.

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel gaan in de laatste aflevering in gesprek met Ted, de bestuurder van het busje dat op die bewuste dag in 2005 op brute wijze werd overvallen. Hij doet voor de eerste keer zijn verhaal.

Luister hier naar de grote ontknoping via je favoriete podcastapp.

Pittig eerste debat Schoof: ‘Oppositie is bezig de minister-president aan stukken te scheuren’

Het wordt kersvers premier Dick Schoof niet makkelijk gemaakt tijdens zijn eerste debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring, ziet politiek commentator van De…

Lees meer

PVV-leider Geert Wilders tegen premier Schoof: ‘Slappe hap!’

PVV-leider Geert Wilders heeft premier Dick Schoof “slappe hap” genoemd, omdat hij vond dat Schoof niet fel genoeg was toen PVV-ministers racistisch werden genoemd door…

Lees meer

Slachtoffer doet voor het eerst zijn verhaal in podcast De Diamantroof: ‘Het was een moment van machteloosheid’

Bijna twintig jaar na de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis doen de hoofdrolspelers hun verhaal in de podcast De Diamantroof van Omroep WNL en…

Lees meer

Gestegen aandelenkoersen leveren pensioenfondsen 36 miljard op

Het belegd vermogen van Nederlandse pensioenfondsen is in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 36 miljard euro gestegen dankzij de winsten op de…

Lees meer

Huizenprijzen hard omhoog naar hoogste niveau ooit

De huizenprijzen op de krappe woningmarkt zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs…

Lees meer

Amper nog grote schermen te huur voor EK-wedstrijd Oranje

Voor de komende EK-wedstrijd tussen Nederland en Turkije zijn nog amper grote televisieschermen te vinden. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verhuurbedrijven….

Lees meer

Huizenjacht steeds zwaarder door grote krapte, merkt Makelaarsland

Meer bezichtigingen, vaker overbieden en woningen die steeds korter te koop staan: volgens Makelaarsland is de Nederlandse woningmarkt het afgelopen kwartaal nog krapper geworden. Dat…

Lees meer

Premier Schoof tegen Zelenski: steun aan Oekraïne ‘staat als een paal boven water’

Premier Dick Schoof heeft in een telefoongesprek met Oekraïense president Volodimir Zelenski laten weten dat zijn land kan blijven rekenen op steun vanuit Nederland. Nederland steunt…

Lees meer