Bij Brenda ging een botoxbehandeling helemaal verkeerd: ‘Patiënten moeten de risico’s kennen’
Botox en fillers zijn eenvoudig online te bestellen, maar komen niet zonder gevaar. Daarvoor waarschuwen ervaringsdeskundigen Sietske Atsma en Brenda Berndsen in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Ze vinden dat consumenten beter op de hoogte moeten zijn van de risico’s. “Een ernstige complicatie kan heel veel impact hebben.”
Sietske Atsma was 19 jaar oud toen ze haar borsten liet vergroten. In de jaren daarna liet ze nog veel cosmetische ingrepen doen en ze groeide zelfs uit tot het boegbeeld van de cosmetische industrie. Ze maakte ook kennis met de schaduwkant. Op haar online platform en in haar podcast probeert ze consumenten te informeren over cosmetische ingrepen.
Dat Atsma al op jonge leeftijd een borstvergroting nam, had te maken met onzekerheid over haar lichaam. “Ik denk dat we allemaal bepaalde onzekerheden met ons meedragen, zeker onder invloed van wat tegenwoordig een heel dwingend schoonheidsideaal is, ook door social media. Je denkt: als ik grotere borsten heb of vollere lippen, wordt mijn leven leuker.”
Toen ze eenmaal onder het mes was geweest, bleek dat alleen het uiterlijk van Atsma was veranderd. “Je kan heel blij zijn met je spiegelbeeld op dat moment, maar de onzekerheid blijft. Die zit in je en kun je niet oplossen door iets aan de buitenkant te laten doen.”
Stand van Nederland: Generatie Next vroeg in een enquête aan millennials: zou jij ooit een botox – of fillerbehandeling willen ondergaan? 30,2 procent zit dat wel zitten, maar 68,8 procent zou het nooit doen. Mannen en vrouwen denken hier hetzelfde over.
‘Mijn hartslag ging snel omhoog’
Iemand die wel iets aan zichzelf liet doen, is Brenda Berndsen. Ze dacht dat een prikje botox geen kwaad kon. “Ik had twee keer fillers laten zetten in mijn lippen, zonder problemen. Bij de derde keer dacht ik: botox lijkt mij ook best leuk.” Ze kreeg een spuit in haar voorhoofd en vertrok weer naar huis, maar al snel bleek dat er iets mis was.
“Ik was met mijn hond aan het wandelen en voelde dat mijn hartslag omhoog ging. De botox in mijn voorhoofd voelde als beton. Het begon te tintelen en voelde heel zwaar.” Berndsen nam contact op met de kliniek die haar had behandeld. “Ik vertelde dat ik medicatie slikte omdat ik hartpatiënt ben. Daar hadden ze ervaring mee, maar ze schrokken wel.”
Omdat de klachten alleen maar erger werden, bezocht Berndsen verschillende doktoren. “Ik ging ook naar een KNO-arts, omdat mijn keel en tong dik waren door de allergische reactie. De KNO-arts zei: dit kan heel goed door de botox komen.”
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Atsma, die inmiddels meerdere botoxbehandeling heeft ondergaan en zelf in de cosmetische industrie aan de slag ging, maakte dit soort situaties vaker van dichtbij mee. “Ik zag gaandeweg dat er allerlei mensen met complicaties zich meldden. Ik zag ook wat voor impact dat op iemand kan hebben.”
Ze besloot dat mensen beter van de gevaren op de hoogte moesten zijn. “Ik heb een platform opgericht met als doel dat mensen zich vrij kunnen informeren en vrij kunnen voelen om onzekerheden te bespreken. Maar ik merkte al snel dat het veranderde in een plek waar mensen komen om te praten en advies in te winnen over klachten en complicaties.”
‘Er zijn mensen die de deur niet meer uit durven’
Atsma heeft de behandelingen in de cosmetische industrie achter haar gelaten. “Inmiddels kijk ik met een meer kritische blik naar de branche.” Hoewel ze mensen niet adviseert om geen fillers en botox te nemen, blijft ze waarschuwen voor de risico’s. “Je bent pas helemaal veilig als je niets laat doen.”
Een botoxbehandeling kost al snel zo’n tweehonderd euro en moet, om het effect te behouden, om de drie maanden worden herhaald. Als het fout gaat, kost het je nog veel meer, zegt Atsma. “Als je een ernstige complicatie hebt, kan dat heel veel impact hebben. Het kost je je gezondheid of je mentale gezondheid. Er zijn mensen die de deur niet meer uit durven.”
Ook Brenda Berndsen vindt dat mensen zelf moeten weten of ze een botoxspuit in hun voorhoofd laten zetten. “Ik vind wel dat patiënten de risico’s moeten kennen. Dit zijn producten die gewoon verkrijgbaar zijn. Bij veel mensen gaat het ook goed, totdat het fout gaat. Mensen moeten beter op de hoogte worden gebracht van wat de complicaties kunnen zijn, zodat je aan de hand daarvan een weloverwogen beslissing kan maken. En vind je het dan nog waard om je te laten injecteren?”
Millennials vinden botox en fillers heel normaal, al kan het flink misgaan en worden de producten aan iedereen geleverd. Leveranciers vinden dat de overheid moet ingrijpen. Kijk deze uitzending van Stand van Nederland: Generatie Next nu hier terug via NPO Start.
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meer