main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 april 2024 — 13:43

Fietsenmaker wil fatbike niet meer maken: ‘Je kan hem zo weggooien’

Een kapotte fatbike moet je niet repareren. Dat zegt fietsenmaker Jeffrey Beekhoven uit Amsterdam. Hij is niet de enige fietsenmaker die eigenaren van een fatbike liever de deur wijst. “Je kan hem net zo goed weggooien als hij stuk is.”

Een fatbike is een elektrische fiets met extra brede banden, die oorspronkelijk is bedoeld als alternatief voor een mountainbike. Steeds meer vooral jonge fietsers rijden inmiddels op een fatbike, die voor overlast zorgt op de fietspaden. Eind vorige maand liet het demissionair kabinet weten dat het van plan is bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen strafbaar te stellen op de openbare weg. Maar daarmee wordt de fatbike niet verboden.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Die fiets heeft de Nederlandse straten inmiddels veroverd, maar fietsenmakers zijn daar alles behalve blij mee. Uit een rondgang van NH Nieuws blijkt dat verschillende fietsenmakers in Noord-Holland fatbikes niet meer willen repareren. Ze vinden de elektrisch aangedreven fietsen te gevaarlijk.

‘Kwaliteit is gewoon niet goed’

Fietsenmaker Beekhoven begrijpt zijn collega’s. “De fatbike is een paar jaar geleden in de markt gezet, in een zeer slechte kwaliteit. Alles kwam via AliExpress of Alibaba. Mensen bestelden het en het kwam naar Nederland, maar de kwaliteit is gewoon niet goed. Er waren geen binnenbandjes, geen buitenbandjes. We konden eigenlijk niks met die fiets”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Dat is alleen maar erger geworden, omdat er meer verkoop is ontstaan”, verzucht Beekhoven. “Jeugdige rijders van twaalf, dertien jaar kregen zo’n fiets en daarbij kwam dat ze hem ook nog gingen opvoeren. Ze gingen harder dan 25 kilometer per uur en dat is natuurlijk niet toegestaan. Het levert gevaarlijke situaties op.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Sinds kort heeft de politie in Nederland een speciale rollerbank, waar naast scooters ook fatbikes en andere elektrische fietsen op worden gecontroleerd. Als het aan Beekhoven ligt, komen eigenaren van fatbikes niet meer bij hem aankloppen. “Als een onderdeel van deze fiets kapot is, en het is vaak niet één onderdeel, dan hoopt het zich op. Er is nu te veel keuze aan Chinese onderdelen. Daar kan je niks mee.”

“Je kan hem net zo goed weggooien als hij stuk is”, aldus Beekhoven.

Lees ook: 

Amsterdam experimenteert met fatbikes en elektrische fietsen op de rijbaan: ‘Kan frustrerend zijn voor automobilist’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer