main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 15 april 2024 — 22:54

Een olifant in een porseleinen kast of stappen naar verbetering: Wat heeft Hugo de Jonge betekend voor de woningmarkt?

Maar weinig ministers hebben zoveel taaie dossiers op hun bureau gehad als Hugo de Jonge. Bij het grote publiek werd de CDA’er vooral bekend toen hij de pet ‘minister van Volksgezondheid’ op kreeg tijdens de coronacrisis. Later ging hij als minister van Volkshuisvesting de woningnood te lijf. Hoe laat hij straks de woningmarkt achter als hij echt minister af is?

Menig starter op de woningmarkt kan de uitspraak van De Jonge tegen een jonge vrouw nog wel herinneren. De vrouw legde uit dat ze ondanks het hebben van een baan en geen studieschuld niet aan een huis kon komen. “Een rijke vriend, heb je daar al aan gedacht?” was het gevatte antwoord van De Jonge daarop, waarna hij het halve land op zijn nek kreeg en hij ‘en publique’ zijn excuses voor die ‘misplaatste’ grap maakte.

Tekst gaat verder onder de X.

Regie naar het Rijk

Enigszins ‘onhandig’ is hoe de gasten in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1 Huge de Jonge zien. Maar een verandering heeft hij zeker in gang gezet. “Hij heeft de regie naar het Rijk teruggehaald en dat is een ontzettend goede stap in deze oververhitte woningmarkt”, zegt Habtamu de Hoop, Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA. De Hoop zou het liefst zien dat de opvolger van De Jonge de touwtjes nog verder aantrekt en de belasting op grond verhoogt. “De grond is in handen van speculanten en dat belasten we nu helemaal niet.”

Luister de podcast.

‘Onzin’ vindt Maarten Feilzer, directeur van vastgoedreus Zadelhoff Development, die uitspraak. “Als je nu een huis koopt, dan gaat al de helft al naar de Belastingdienst. Bovendien wordt 80 procent van de mensen die huurt ondersteunt met toeslagen, dit systeem is totaal verziekt.”

Opkoopbescherming

Matthijs Korevaar, universitair docent financiële woningmarkt, heeft ook op zijn manier de stappen van Hugo de Jonge bekeken. “Hij heeft in zijn beleid veel goed willen doen voor starters. Een voorbeeld is de opkoopbescherming in 2022.” Die regeling moest beleggers ervan weerhouden om pandjes op te kopen om zo te verhuren aan starters. “Beleggers bleven na die datum inderdaad vaker weg, maar deze woningen werden niet verkocht aan de voormalig huurders. Daarvoor waren deze woning alsnog veel te duur.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

En zo heeft Korevaar nog een rij aan bevindingen die het beleid van Huge de Jonge als ‘net aan’ tot een voldoende maken. “Hij heeft wel voor verandering gezorgd en wonen echt wel weer op de kaart gezet”, aldus Feilzer.

Lees ook:

Van der Burg: snel 12.000 extra plekken nodig voor asielopvang

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. “We hebben…

Lees meer

Rutte geschokt nadat Slovaakse premier is beschoten, Fico niet buiten levensgevaar

Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij levensbedreigend gewond is geraakt. “Ik wens hem veel…

Lees meer

Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De…

Lees meer

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven…

Lees meer

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is…

Lees meer

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer