main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 april 2024 — 10:53

Financiën nog steeds grootste heikel punt in de formatie: ‘De wil is er wel’

De partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB kwamen woensdagavond bij elkaar voor een extra vergadering. Volgens politiek verslaggever van WNL Thomas van Groningen zijn er tijdens de formatie nog steeds geen knopen doorgehakt en lopen de gesprekken spaak op het gebied van financiën.

Verschillende ingewijden bevestigen dat de formatiegesprekken stroef verlopen. “De informateurs lopen tegen heel veel grenzen aan en merken dat het moeizaam gaat”, vertelt Van Groningen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Wat je niet moet onderschatten is dat deze partijen er heel graag uit wíllen komen. Dat is ook een beeld dat naar voren komt.”

Volgens de politiek verslaggever is het op dit moment koffiedik kijken. “We weten dat er op veel onderwerpen er nog geen knoop is doorgehakt, maar dat ze wel heel ver zijn. Dus in theorie zou het weer goed kunnen gaan”, zegt hij. “Maar het feit dat in meerdere media gelekt wordt dat het niet goed gaat is ook een teken aan de wand.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Geld klotst niet meer tegen de plinten

De financiën zijn het grootste struikelblok. “PVV en BBB willen graag meer geld uitgeven. Aan de andere kant willen VVD en NSC een verantwoorder begrotingsbeleid. Dat botst”, stelt Van Groningen.

Het aankomende kabinet zal hoe dan ook minder kunnen besteden. Dat zeggen de twee informateurs ook, vertelt de politiek verslaggever. “Dit kabinet wordt gevormd in een periode waarin we erachter komen dat het nieuwe kabinet even niet zoveel geld kan uitgeven. Terwijl eerdere kabinetten zeiden dat het geld tegen de plinten klotst. Dat is nu niet meer zo”, aldus Van Groningen.

Uitstel zorgt voor economische onzekerheid

Econoom Jasper van Dijk vreest dat nog langer uitstel zorgt voor veel economische onzekerheid. “Maar doordat er weinig controversieel is verklaard en de huidige Tweede Kamer gewoon doorgaat, heb je haast de facto een extraparlementair kabinet dat gewoon dingen kan doen met de huidige Tweede Kamer.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

CDA-senator Madeleine van Toorenburg hoopt vooral dat de formerende partijen hun verantwoordelijkheid nemen. “Er zijn te veel dingen die nu moeten gebeuren. Het oplossen van de toeslagenaffaire, we hebben de gaswinning in Groningen, de belastingen van de provincies, de gemeentes gaan naar een ravijnjaar”, somt ze op. “Dan denk ik: jongens, ga aan de bak en regel het. Er zijn dingen die voor mensen nu van groot belang zijn en bij die formerende partijen liggen. Dat moet opgelost worden.”

Lees ook:

Moet de kinderopvangtoeslag helemaal verdwijnen? ‘Het is nu erg complex’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer