main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. De Zweedse Greta Thunberg wordt gearresteerd tijdens een blokkade van de A12. Thunberg was aanwezig bij de 37e blokkade van de snelweg omdat er tijdens de actie nieuwe internationale acties tegen fossiele subsidies werden aangekondigd.
6 april 2024 — 14:49

Greta Thunberg opgepakt bij klimaatdemonstratie Den Haag

De bekende klimaatactivist Greta Thunberg is aangehouden bij een wegblokkade van Extinction Rebellion op de Zuid-Hollandlaan in Den Haag. De politie heeft haar in een arrestantenbus gezet, ziet een verslaggever van het ANP.

Thunberg voegde zich even daarvoor bij een groep van een kleine honderd betogers die de weg blokkeerden.

De Zweedse Thunberg zei vanuit de bus telefonisch tegen het ANP dat haar arrestatie rustig is verlopen. “Maar daar gaat het niet om, ik ben hier voor het klimaatdoel.” De activist zei het idee te hebben dat ze haar boodschap goed heeft kunnen overbrengen in Den Haag. “Tientallen jaren wordt al beloofd actie te ondernemen. Dat gebeurt maar niet. We zullen zien of het nu wel lukt.”

Toen de bus met aangehouden betogers vertrok, klonk een luid applaus van andere actievoerders.

Honderd activisten

Een kleine honderd klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn erin geslaagd een weg in Den Haag te blokkeren. Aanvankelijk hield de politie de demonstranten tegen bij de Utrechtsebaan (A12), maar even later lukte het ze alsnog om op de nabijgelegen Zuid-Hollandlaan te gaan zitten.

De politie riep kort nadat de activisten de weg op waren gegaan dat ze worden aangehouden. De groep is iets verplaatst zodat het verkeer er makkelijker langs kan.

Rond 13.00 uur kwamen honderden betogers aan bij de A12, onder wie de bekende klimaatactivist Greta Thunberg. De actievoerders wilden de weg voor de 37e keer blokkeren. De politie wist dat te voorkomen. Het verkeer rijdt nog over de Utrechtsebaan.

Lees ook:

Klimaatactivisten gearresteerd op de A10: XR reageert verbolgen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer