Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af
Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) over een wetsvoorstel dat gemeenten middelen geeft om de energievoorziening in wijken te verduurzamen. In de Kamer bestaat onder meer bij PVV en BBB flinke weerstand tegen deze wet, omdat die in hun ogen dwingend is. Burgers zouden geen vrijheid hebben om zelf te kiezen. Ook zou de wet te snel komen.
Maar volgens De Jonge loopt het niet zo’n vaart met de uitvoering, gezien de termijnen die in de wet staan. Hij is er niet bevreesd voor dat er “voordat je het weet al die gasnetten uit de grond worden getrokken. Het zal in een heel ander tempo gaan.” De wet die nu voorligt moet gemeenten ertoe aanzetten om wijken ver vooraf duidelijkheid te geven over het jaar dat ze van het aardgas af gaan, zodat iedereen weet waar ze aan toe is en alle betrokkenen zich kunnen voorbereiden, zegt de bewindsman.
Nieuwe wet
Om klimaatverandering tegen te gaan, wil Nederland af van het gebruik van fossiele brandstoffen zoals gas en inzetten op alternatieven zoals zonne-energie, warmtepompen en restwarmte. In 2050 moet er CO2-neutraliteit zijn. De nieuwe wet is “één puzzelstukje” om op gang te komen.
De Jonge vindt het geen dwangwet. Hij wijst erop dat mensen in zo’n aangewezen wijk niet verplicht zijn om bijvoorbeeld op een warmtenet aangesloten te worden als ze dat niet willen. Ze mogen ook kiezen voor andere duurzame energie. Maar een energieleverancier mag uiteindelijk in die wijk geen gas meer leveren, aldus De Jonge.
Hogere kosten?
Meerdere partijen vrezen dat de transitie mensen op hogere kosten jaagt. Partijen als GroenLinks-PvdA en de ChristenUnie dienden voorstellen in om de financiële onzekerheden met de transitie tegen te gaan. Jetten heeft al aanpassingen bedacht, waarover de partijen verschillend denken. De minister wijst erop dat de gasprijs de komende jaren alleen maar gaat stijgen en als er niet op tijd actie wordt ondernemen, mensen juist meer geld kwijt zijn.
Niet iedereen wordt aangesloten op warmtenetten. Naar verwachting is voor een derde van de bewoners een warmtenet het beste, zei Jetten. Hij denkt dat de gasnetten ook niet zomaar weggehaald worden, want misschien zijn ze later mogelijk te gebruiken voor groen gas. Dat is gas dat ontstaat door vergisting van groente-, fruit- en tuinafval en mest.
Het debat gaat op een later moment verder.
Lees ook:
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Van Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meer