NSC-Kamerlid Hertzberger: ‘Stikstofmodellen worden verkeerd gebruikt’
NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger zegt in WNL Op Zondag dat de stikstofmodellen die worden gebruikt om de depositiewaarde in de natuur te berekenen verkeerd worden gebruikt in de praktijk. “Het is wetenschappelijk heel slecht onderbouwd.”
Volgens het kersverse Kamerlid zijn vooral kleine boeren de dupe van het feit dat de stikstofmodellen verkeerd worden toegepast in de praktijk. Ze vindt dat ze wetenschappelijk slecht zijn onderbouwd. “Met die modellen wordt berekend hoeveel stikstof een activiteit tot gevolg heeft voor de natuur. Wij rekenen eigenlijk door tot in de millimolen per hectare per jaar”, zegt ze. “Ondanks het feit dat wij met die modellen die stikstofdepositie niet kunnen onderscheiden van nul.”
Als voorbeeld noemt Hertzberger een boer in de omgeving van Zwolle. “een kleine veehouderij met veertig koeien bij Zwolle in de buurt, moet na zestig jaar stoppen, omdat hij geen natuurvergunning kan krijgen.” Het is “tot op de dag van vandaag de realiteit”.
Beluister de podcast:
Kleine schouders dragen de grootste lasten
Het beleid dat voortkomt uit de modellen om de stikstofdepositie te bepalen is oneerlijk, vindt Hertzberger. “Deze hardheden in het model, die wel gelden voor die kleine boer, gelden bijvoorbeeld niet voor Schiphol.”
Daar zit volgens Hertzberger het probleem. “Voor de grote uitstoters zijn wel allemaal zachtheden voor het systeem bij ingebouwd, zodat zij maar voor een klein deel van hun depositie daadwerkelijk verantwoording hoeven af te leggen. Dat onrecht blijft in het systeem zitten, waarin de consequenties het grootst zijn voor de kleinste uitstoters.” Het Kamerlid pleit voor een eerlijkere lastenverdeling.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Europese richtlijnen
De schuld wordt ook vaak neergelegd bij de Europese richtlijnen, stelt Hertzberger. “Maar die Europese regelgeving vraagt maar een ding en dat is dat wij de natuur in stand houden. Wat daar belangrijk is, is dat wij goed gaan monitoren”, vertelt ze. “Daar is een begin mee gemaakt met natuuranalyses van: wat speelt er nou echt in de natuurgebieden? De ecologische autoriteit concludeert ook dat die data niet op orde is.”
Hertzberger vindt dat er breder moet worden gekeken naar de grote drukfactoren die van toepassing zijn op het natuurwelzijn en dus niet alleen kijken naar stikstof. “We weten nu bijvoorbeeld ook dat waterhuishouding, dus hoe houd je water vast in zo’n gebied, net zo’n belangrijke drukfactor is waar die natuur onder lijdt.”
Lees ook:
DNB-president Klaas Knot pleit voor ‘stevig financieel kader’ in programkabinet
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Volgens critici is de afgelopen klimaattop in Bakoe (Azerbeidzjan) uitgedraaid op een regelrecht fiasco, omdat rijke landen hebben afgesproken tot aan 2035 jaarlijks ‘slechts’ 300…
Lees meerNederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketen op Black Friday wel vertrouwen? “De…
Lees meerVrijwel al zijn dorpsgenoten zijn vertrokken naar de stad, maar de Somalische boer Mohamed houdt hoop dat hij ooit weer maïs kan verbouwen op zijn…
Lees meer”Hij had haar brein overgenomen. Isolatie. Dat was zijn enige doel. Zij is nu van hem”, vertelt Wim Hertgers. Zijn dochter Sanne (31) werd vermoord…
Lees meerOud-premier Mark Rutte heeft zelf zijn opvolger Dick Schoof gepolst. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandagochtend. Schoof was niet de eerste kandidaat die met Rutte…
Lees meerVan Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…
Lees meerBrussel moet zo snel mogelijk in gesprek met Donald Trump, de gekozen president van de Verenigde Staten. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad Jean…
Lees meerDe hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meer