main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 maart 2024 — 10:48

Staat keert tienduizenden euro’s uit aan tbs’ers die wachten op behandelplek: ‘Heel pijnlijk voor slachtoffers’

Een tbs’er die lang moet wachten op een behandelplek komt in aanmerking voor een fikse compensatie. Sinds 2021 heeft de staat ruim 200.000 euro uitgekeerd aan onder meer zedendelinquenten en geweldplegers, meldt De Telegraaf. Omdat de wachtlijsten groeien, lijkt dat bedrag alleen maar op te lopen.

Op dit moment wachten 170 tbs’ers op een plek in een tbs-kliniek, blijkt uit cijfers die demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming heeft verstrekt na vragen van JA21. Door een gebrek aan capaciteit en personeel kunnen zij niet worden opgenomen.

Voor de de longstay-afdeling is ‘een enorme wachtlijst’ ontstaan, schrijft de krant. Het aantal tbs-opleggingen steeg de afgelopen zes jaar met 150 procent naar 539 vorig jaar.

Tot de tijd dat ze in een tbs-kliniek terecht kunnen, wachten veel tbs’ers in een reguliere gevangenis op een behandelplek. Ter compensatie kregen 140 tbs’ers in de afgelopen drie jaar een vergoeding. Het hoogst uitgekeerde bedrag was 6900 euro.

Wettelijk bepaald

“Wettelijk is bepaald dat tbs’ers die langer dan vier maanden moeten wachten op een plek in een tbs-kliniek, een compensatie krijgen. Dat begint bij enkele honderden euro’s per maand en kan oplopen tot 7.000 euro”, vertelt misdaadjournalist van De Telegraaf Mick van Wely in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan blijf op de hoogte!

Door de groeiende wachtlijsten worden de bedragen die worden uitgekeerd “veel hoger”, zegt Van Wely. “Nu is het wel zo: een deel van het geld dat tbs’ers krijgen, gaat naar nabestaanden en slachtoffers toe als er vorderingen zijn ingediend.”

‘Heel pijnlijk voor slachtoffers’

SGP-partijleider Chris Stoffer vindt het “heel vreemd” dat tbs’ers geld krijgen. “Je zit niet in de gevangenis omdat je niks gedaan hebt. Je hebt iets ernstigs gedaan. Dat dit gebeurt, is denk ik heel pijnlijk voor de slachtoffers.”

“Daarnaast is het een misser van de Nederlandse overheid dat we niet voldoende plekken hebben om tbs’ers op te vangen”, vindt het Kamerlid. “Dit had je zien aankomen. Het is gewoon slecht beleid.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!

Volgens Stoffer is er maar één oplossing. “In de toekomst moet je hier stevig bovenop zitten. We zijn toe aan een nieuw kabinet dat dingen kan oppakken”, zegt hij. “Aan de andere kant: dit is praktisch werk, begin er vandaag nog mee. Zorg voor meer plekken, zodat in de eerste plaats voor slachtoffers helder is dat iemand gestraft wordt. En voor de mensen die de straf ontvangen, moet je zorgen dat je de straf kan uitvoeren.”

Les ook: 

Politie valt binnen bij cabaretier Hans Teeuwen: ‘Schamen jullie je niet een beetje?’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer