main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 maart 2024 — 10:13

Een op de vijf mensen krijgt dementie: ‘Je neemt afscheid, maar het lichaam is er nog’

Dementie komt in ons land op grote schaal voor. Zo’n 300.000 mensen lijden aan deze slopende ziekte. Een medicijn is er nog niet, dus daarom is onderzoek hard nodig. Om meer geld en aandacht te vragen, organiseert Alzheimer Nederland het Herinneringen Top 50 Concert, waar tal van artiesten Nederlandstalige nummers zullen zingen.

Zangeres Shirma Rouse is een van de artiesten die zondag het podium betreedt. Ze vertelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat ook in haar omgeving ze de gevolgen van dementie ziet. “Een op de vijf mensen krijgt dementie. Het is dichterbij dan je denkt.”

Rouse vertelt over een vriendin van haar die voor haar moeder zorgt. “Maar haar moeder herkent haar niet meer”. Soms heeft ze een goede dag. “Ze hield van mijn stem. Ik zeg ‘hield’ omdat ze het niet meer weet. Maar als zij mij soms hoort praten, zegt ze: ‘O Shirma!’ Maar dat is echt zeldzaam. Misschien gebeurt dat een keer in de zes maanden.”

“Het is hartverscheurend. Je bent bewust dat het een ziekte is en het is de realiteit, maar het is wel je moeder”, zegt Rouse. “Eigenlijk ben je afscheid aan het nemen, maar het lichaam is er nog steeds. Dat is verschrikkelijk.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Gemoedstoestand verandert

Een ander voorbeeld dat de zangeres noemt, is de vader van een vriendin die naar een zorginstelling moest verhuizen, omdat thuiswonen niet meer ging. Zijn vrouw woont daarentegen nog wel thuis en gaat regelmatig bij haar man op bezoek. “Maar haar vader is ook helemaal veranderd”, vertelt Rouse. Zijn gemoedstoestand is agressiever geworden. “Het breekt je hart. Elke dag is nieuw.”

Trendwatcher Lieke Lamb, ook te gast in de studio van Goedemorgen Nederland, herkent het beeld. “Ik had een oom en dan legde je je sleutels even op tafel als je op bezoek was. En dan was het ineens zijn auto en kreeg je je sleutels niet meer terug. Dan kon je ook niet meer weg.”

‘The magic of music’

Muziek kan bijzondere effecten hebben op mensen die kampen met dementie of een vorm ervan. “Daarom vind ik het zo belangrijk om hieraan mee te doen”, vertelt Rouse. “Je brengt een beetje licht. Dat kan muziek doen. Het brengt herinneringen, het maakt je warm, het kan je terug naar een bijzondere tijd slingeren. Ik vind dat the magic of music.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief al? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Ondanks dat het concert steevast is uitverkocht, is er nog wel een mogelijkheid om het evenement digitaal bij te wonen, vertelt Rouse. “Omdat er zoveel vraag was naar kaartjes hebben ze een livestream opgezet. Dus je kan voor een tientje een kaartje kopen. Dan kun je een avondje concerten op de bank. De hele opbrengst gaat naar Alzheimer Nederland.”

Artiesten die zullen optreden zijn naast Shirma Rouse onder meer André Hazes Jr., Brigitte Kaandorp, Numidia, Willeke Alberti, Jamai, Douwe Bob en Carel Kraayenhof.

Lees ook:

Alzheimer sloopt je familie: ‘Uiteindelijk is het je moeder niet meer’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer