main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 maart 2024 — 09:56

VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt komst Nationaal Holocaustmuseum heel belangrijk: ‘Leven in tijd waarin jongeren denken dat Holocaust niet is gebeurd’

De opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam van aanstaande zondag is volgens VVD-leider en justitieminister Dilan Yeşilgöz een belangrijk moment. “We leven nu in een tijd waarin er jongeren zijn die zeggen dat de Holocaust er nooit is geweest.” Ze vindt het “eervol” dat de Israëlische president Isaac Herzog bij de opening aanwezig is.

Koning Willem-Alexander zal zondag het museum openen, samen met een overlevende en een nabestaande van de Holocaust, meldt de Volkskrant. Nederland was één van de weinige landen in Europa dat nog geen nationaal museum over de Holocaust had. Het is heel belangrijk dat daar zondag verandering in komt, vindt Yeşilgöz. “We moeten blijven leren van de geschiedenis.”

“Helaas is Jodenhaat nog steeds heel sterk in onze samenleving aanwezig”, stelt de VVD-leider in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ze denkt dat het Nationaal Holocaustmuseum kan helpen tegen “haat, discriminatie en uitsluiting” door te leren over “de vreselijke dingen die zijn gebeurd en de helden die zijn opgestaan”.

“Gelukkig hebben we op heel veel plekken in het land wel herdenkingsplekken en plekken waar je terug kunt kijken. Maar ik denk dat het hoog tijd is dat het museum er komt en ik ben heel blij dat het er komt”, benadrukt de demissionair minister van Justitie en Veiligheid. “Ik hoop dat er heel veel mensen naartoe gaan, ook jongeren. Ik denk dat het alleen maar toevoegt aan bewustwording over wat écht gebeurd is.”

Een kwart van de Nederlandse jongeren denkt dat de Holocaust niet heeft plaatsgevonden. Yeşilgöz vindt dat “bizar, heel heftig en echt zorgwekkend”. Volgens haar ontbreekt het bij veel jongeren aan de juiste kennis over het onderwerp. “Dat komt mede door social media. Er worden allerlei complotten en ideeën bijgehaald. Ik hoop dat het museum daar tegen kan helpen.”

Kritiek op komst Herzog

Dat de Israëlische president Herzog bij de opening aanwezig is, stuit op kritiek. DENK-leider Stephan van Baarle heeft zich uitgesproken tegen zijn komst en een samenwerkingsverband van Nederlandse moskeeën, K7, roept koning Willem-Alexander op om niet aanwezig te zijn bij de ontvangst van Herzog. Yeşilgöz noemt de komst van Herzog “eervol”.

Ze wil de oorlog tussen Israël en Hamas niet ‘mengen’ met de Holocaust. “Ik denk dat het belangrijk is om wat er nu op de wereld gebeurt en wat je daarvan mag vinden, los te koppelen van de geschiedenis die ons bindt. De lessen daarvan kan je nu ook toepassen. Ik zeg dus niet dat het helemaal los van elkaar moet staan.”

Maar “het gaat echt over wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. De systematische uitroeiing van Joden, Sinti, Roma, homoseksuelen. Het is goed dat je er op deze manier bij stilstaat en laat zien dat er een gedeelde geschiedenis is”, zegt de VVD-leider.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Yeşilgöz wil ook niet spreken van een ongelukkige timing. “Ik zou het echt niet aan elkaar koppelen”, benadrukt de VVD’er. Ze vindt dat het “hoort bij de Nederlandse geschiedenis” om erkenning te geven aan de verschrikkingen van de Holocaust en wat daaruit volgde. “Er zijn ongelofelijk veel Joden uit heel Europa naar Israël vertrokken, omdat ze hier niet veilig waren. Ik vind het eervol dat de Israëlische president hier komt.”

Ze voegt daaraan toe: “Wat er op dit moment in Israël en Gaza gebeurt, houdt heel veel mensen terecht wakker. Het is verschrikkelijk. Maar vertaal het niet naar mensen hier in Nederland. Zoek elkaar op, tegen terreur, tegen dreiging en verbind. Daar moet je je over uitspreken, anders staan we toe dat we tegenover elkaar komen te staan en dat kan niet.”

Keien voor museum

Voor het Nationaal Holocaustmuseum worden uit veiligheidsoverwegingen keien geplaatst. Yeşilgöz: “In Nederland is het al heel lang zo dat Joodse objecten, scholen, musea en andere panden beveiligd moeten worden. Dat is verschrikkelijk. Op het moment dat in het Midden-Oosten een bepaald conflict oplaait, zie je helaas dat in onze straten Jodenhaat opkomt en de onrust in de Joodse gemeenschap heel groot wordt.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Dat de keien worden geplaatst, is illustratief voor de situatie van Joden in Nederland, denkt de minister. “We zien dit nu bij de opening van een museum, maar ik ken heel veel Joodse Nederlanders die als ze een feestje geven voor hun kind, bijvoorbeeld Bar mitswa, eerst nadenken over de beveiliging en daarna pas over versiering en taart. Dat is de werkelijkheid van heel veel Joden in Nederland. Ik vind dat we dat ons allemaal moeten aantrekken.”

‘Vier de Joodse cultuur’

Volgens de minister neemt Nederland “zichtbare en onzichtbare maatregelen” om de Joodse gemeenschap in Nederland te beschermen. “We zitten erbovenop. Samen met de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding zetten we ook heel erg in op monitoren wat er aan de hand is, maar ook in voorlichting op scholen.”

“En wat vanuit de Joodse gemeenschap vaak wordt gezegd is ook heel belangrijk: vier de Joodse cultuur”, zegt Yeşilgöz. “Het is niet alleen maar een verhaal van ellende, narigheid en haat. We hebben niet zoveel Joodse mensen. Het zijn er nog geen 50.000, je kunt er de Arena niet mee vullen. Maar het is een rijke cultuur, dus vier die ook.”

Lees ook: 

Europarlementariër Assita Kanko: antisemitisme overal in Europa, politiek mag niet wegkijken

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat kunnen wij in Nederland leren van het Duitse Berlijn?

Vanavond 21.10

Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.
Maandag, 20.30 uur
Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt hij…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Het is de week dat het langverwachte hoofdlijnenakkoord er dan eindelijk zou moeten komen. Wat betekent het voor een bewindspersoon en een ministerie als er…

Lees meer

Veel te weinig handen om Nederland in 2050 van het gas af te krijgen

Nederland heeft als verduurzamingsdoel gesteld dat het land in 2050 volledig gasloos moet zijn. Alle huizen, bedrijven en kantoorpanden moeten dan op een andere manier…

Lees meer