VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt komst Nationaal Holocaustmuseum heel belangrijk: ‘Leven in tijd waarin jongeren denken dat Holocaust niet is gebeurd’
De opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam van aanstaande zondag is volgens VVD-leider en justitieminister Dilan Yeşilgöz een belangrijk moment. “We leven nu in een tijd waarin er jongeren zijn die zeggen dat de Holocaust er nooit is geweest.” Ze vindt het “eervol” dat de Israëlische president Isaac Herzog bij de opening aanwezig is.
Koning Willem-Alexander zal zondag het museum openen, samen met een overlevende en een nabestaande van de Holocaust, meldt de Volkskrant. Nederland was één van de weinige landen in Europa dat nog geen nationaal museum over de Holocaust had. Het is heel belangrijk dat daar zondag verandering in komt, vindt Yeşilgöz. “We moeten blijven leren van de geschiedenis.”
“Helaas is Jodenhaat nog steeds heel sterk in onze samenleving aanwezig”, stelt de VVD-leider in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ze denkt dat het Nationaal Holocaustmuseum kan helpen tegen “haat, discriminatie en uitsluiting” door te leren over “de vreselijke dingen die zijn gebeurd en de helden die zijn opgestaan”.
“Gelukkig hebben we op heel veel plekken in het land wel herdenkingsplekken en plekken waar je terug kunt kijken. Maar ik denk dat het hoog tijd is dat het museum er komt en ik ben heel blij dat het er komt”, benadrukt de demissionair minister van Justitie en Veiligheid. “Ik hoop dat er heel veel mensen naartoe gaan, ook jongeren. Ik denk dat het alleen maar toevoegt aan bewustwording over wat écht gebeurd is.”
Een kwart van de Nederlandse jongeren denkt dat de Holocaust niet heeft plaatsgevonden. Yeşilgöz vindt dat “bizar, heel heftig en echt zorgwekkend”. Volgens haar ontbreekt het bij veel jongeren aan de juiste kennis over het onderwerp. “Dat komt mede door social media. Er worden allerlei complotten en ideeën bijgehaald. Ik hoop dat het museum daar tegen kan helpen.”
Kritiek op komst Herzog
Dat de Israëlische president Herzog bij de opening aanwezig is, stuit op kritiek. DENK-leider Stephan van Baarle heeft zich uitgesproken tegen zijn komst en een samenwerkingsverband van Nederlandse moskeeën, K7, roept koning Willem-Alexander op om niet aanwezig te zijn bij de ontvangst van Herzog. Yeşilgöz noemt de komst van Herzog “eervol”.
Ze wil de oorlog tussen Israël en Hamas niet ‘mengen’ met de Holocaust. “Ik denk dat het belangrijk is om wat er nu op de wereld gebeurt en wat je daarvan mag vinden, los te koppelen van de geschiedenis die ons bindt. De lessen daarvan kan je nu ook toepassen. Ik zeg dus niet dat het helemaal los van elkaar moet staan.”
Maar “het gaat echt over wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. De systematische uitroeiing van Joden, Sinti, Roma, homoseksuelen. Het is goed dat je er op deze manier bij stilstaat en laat zien dat er een gedeelde geschiedenis is”, zegt de VVD-leider.
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Yeşilgöz wil ook niet spreken van een ongelukkige timing. “Ik zou het echt niet aan elkaar koppelen”, benadrukt de VVD’er. Ze vindt dat het “hoort bij de Nederlandse geschiedenis” om erkenning te geven aan de verschrikkingen van de Holocaust en wat daaruit volgde. “Er zijn ongelofelijk veel Joden uit heel Europa naar Israël vertrokken, omdat ze hier niet veilig waren. Ik vind het eervol dat de Israëlische president hier komt.”
Ze voegt daaraan toe: “Wat er op dit moment in Israël en Gaza gebeurt, houdt heel veel mensen terecht wakker. Het is verschrikkelijk. Maar vertaal het niet naar mensen hier in Nederland. Zoek elkaar op, tegen terreur, tegen dreiging en verbind. Daar moet je je over uitspreken, anders staan we toe dat we tegenover elkaar komen te staan en dat kan niet.”
Keien voor museum
Voor het Nationaal Holocaustmuseum worden uit veiligheidsoverwegingen keien geplaatst. Yeşilgöz: “In Nederland is het al heel lang zo dat Joodse objecten, scholen, musea en andere panden beveiligd moeten worden. Dat is verschrikkelijk. Op het moment dat in het Midden-Oosten een bepaald conflict oplaait, zie je helaas dat in onze straten Jodenhaat opkomt en de onrust in de Joodse gemeenschap heel groot wordt.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
Dat de keien worden geplaatst, is illustratief voor de situatie van Joden in Nederland, denkt de minister. “We zien dit nu bij de opening van een museum, maar ik ken heel veel Joodse Nederlanders die als ze een feestje geven voor hun kind, bijvoorbeeld Bar mitswa, eerst nadenken over de beveiliging en daarna pas over versiering en taart. Dat is de werkelijkheid van heel veel Joden in Nederland. Ik vind dat we dat ons allemaal moeten aantrekken.”
‘Vier de Joodse cultuur’
Volgens de minister neemt Nederland “zichtbare en onzichtbare maatregelen” om de Joodse gemeenschap in Nederland te beschermen. “We zitten erbovenop. Samen met de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding zetten we ook heel erg in op monitoren wat er aan de hand is, maar ook in voorlichting op scholen.”
“En wat vanuit de Joodse gemeenschap vaak wordt gezegd is ook heel belangrijk: vier de Joodse cultuur”, zegt Yeşilgöz. “Het is niet alleen maar een verhaal van ellende, narigheid en haat. We hebben niet zoveel Joodse mensen. Het zijn er nog geen 50.000, je kunt er de Arena niet mee vullen. Maar het is een rijke cultuur, dus vier die ook.”
Lees ook:
Europarlementariër Assita Kanko: antisemitisme overal in Europa, politiek mag niet wegkijken
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meer