Arnhem wil de jaarlijkse herdenking van de Slag om Arnhem in september 1944 enigszins versoberen. De bijeenkomst in de Eusebiuskerk en de plechtige herdenking aan de voet van de John Frostbrug blijven, maar voor een groot publieksevenement zoals Bridge to Liberation is in het vervolg eens in de vijf jaar plaats. Er zal elk jaar wel een beperkt programma zijn voor een speciale doelgroep zoals jongeren, aldus verantwoordelijk wethouder Bob Roelofs in een brief aan de gemeenteraad.
De Slag om Arnhem maakte deel uit van het geallieerde bevrijdingsoffensief Operatie Market Garden. De geallieerden wilden bruggen in Nederland in handen krijgen om zo door te kunnen stoten naar Duitsland. Maar door onverwacht grote Duitse tegenstand slaagden zij er niet in de Rijnbrug in Arnhem te veroveren. De regio Arnhem bleef verwoest achter en Nederland boven de grote rivieren maakte nog een oorlogswinter mee.
Tachtig jaar geleden
In september van dit jaar is de Slag om Arnhem tachtig jaar geleden. Dat wordt groots herdacht en zal nationale betekenis hebben. Maar het heeft ook de vraag opgeroepen hoe Arnhem in de toekomst wil omgaan met de herdenking, nu herdenken moet worden overgedragen aan jongere generaties. Uit een onderzoek is volgens Roelofs gebleken dat Arnhemmers de herdenking belangrijk vinden, maar dat er minder draagvlak is voor een evenement als Bridge to Liberation. Dat wordt “uit de tijd” genoemd.
Het muziek- en filmspektakel op de Rijnbrug is in 2014 bedacht. Er werken veel bekende artiesten en presentatoren aan mee, maar het organiseren is kostbaar en wordt steeds duurder. Arnhem wil daarom budget sparen om in jubileumjaren een groot, landelijk evenement te kunnen organiseren want “herdenken is onlosmakelijk verbonden aan Arnhem. De slag om Arnhem was een kantelpunt in de geschiedenis. Daar moeten we met respect bij blijven stilstaan”, aldus Roelofs.
Lees ook:
Oud maar niet versleten: Miep (96) staat nog altijd achter de kassa in haar stofwinkel