main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 februari 2024 — 10:59

‘Huichelaar’ Orbán staat toetreding Zweden tot NAVO niet meer in de weg: ‘Hij veroorzaakt irritaties’

De toetreding van Zweden tot de NAVO lijkt een stap dichterbij nu het land een akkoord heeft gesloten met Hongarije over de verkoop van vier gevechtsvliegtuigen. De deal werd beklonken tijdens een bezoek van de Zweedse premier Ulf Kristersson aan Boedapest, waar hij sprak met zijn Hongaarse ambtgenoot Viktor Orbán.

Orbán had zijn bezoek aan Hongarije als voorwaarde gesteld voor het instemmen met de Zweedse toetreding tot de NAVO. Hongarije en Turkije lagen lange tijd dwars. Turkije ging eerder dit jaar overstag, waarna ook Orbán recent zei voor het Zweeds lidmaatschap te zijn.

Nu beide premiers elkaar in Hongarije hebben ontmoet, lijkt er geen obstakel meer te zijn voor het Hongaarse akkoord met de Zweedse toetreding. Maandag stemt het Hongaarse parlement daarover. Zweden vroeg bijna twee jaar geleden om aansluiting bij de NAVO, nadat Rusland buurland Oekraïne was binnengevallen.

Volgens rechtsgeleerde Afshin Ellian mag het geen verrassing heten dat Orbán tot voor kort in de weg stond. Hij heeft dwarsliggen voor eigen gewin tot kunst verheven. “Het is een methode van onderhandelen”, zegt Ellian in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “In de nationale politiek gaat het ook zo. Maar Orbán doet dit altijd en heel vaak gaat het om principiële vraagstukken. Voor een vraag als toetreding tot de NAVO moet je dit niet doen.”

Ook Turkije lag eerder dwars. “Ik moet eerlijk zeggen: wat Recep Erdoğan aan de orde stelde was een serieus punt. Er zijn Koerdische terreurorganisaties, waarvan sommige leden mogelijk in Zweden verblijven. Als Turkije een verzoek tot uitlevering plaatst bij Zweden, dan moet Zweden dat honoreren of op zijn minst de kans bieden dat ze worden teruggestuurd. Maar dat je vier vliegtuigen wil…”

Orbán op glad ijs

De manier waarop Orbán zich in Europees verband opstelt, is niet zonder risico, zegt Ellian. “Het veroorzaakt irritatie bij andere leden van de Europese Unie. Dat wordt langzamerhand gevaarlijk, omdat Hongarije al niet een goed track record heeft.” Onlangs maakte Orbán bezwaar tegen een nieuw Europees steunpakket voor Oekraïne.

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start.

Hij moet bovendien ook waken voor opstand in eigen land. Hongarije ontvangt jaarlijks voor miljarden euro’s aan Europese subsidies. “Als je het aan de Hongaarse bevolking vraagt: wil je bij de Europese Unie horen of niet, dan willen ze allemaal bij de EU horen. Er is geen alternatief. Daarom zie je ook: hij doet iedere keer moeilijk, maar uiteindelijk capituleert hij altijd.”

Poetin

De vraag is waar de loyaliteit van Orbán ligt, zegt Ellian. “Vooral als het gaat om het Rusland van Vladimir Poetin en Iran. Hij kiest ervoor om te laten zien dat hij ook goed met Poetin kan omgaan. Soms geeft hij zelfs signalen alsof hij meer heeft met Poetin dan met de EU.”

Hij gaat verder: “Ook zie je dat hij afgelopen week een grote delegatie van Hongarije onder leiding van de minister van Buitenlandse Zaken naar Iran ging, voor een handelsmissie. Dat maakt heel veel Europese leiders boos. Want je moet niet vergeten: Iran levert drones en ballistische raketten aan Rusland.”

Daarmee brengt Orbán overigens zijn eigen bedrijven in gevaar. “Als je spullen levert aan Iran, moet je heel erg oppassen voor de lange sanctielijst van de Amerikanen en de Europese Unie. En je moet echt geen ruzie krijgen met de FBI of Europese Openbaar Ministeries, zoals die van Nederland.”

‘Huichelaar’

Ellian vindt Orbán ‘een huichelaar’. “Hij geeft een slecht gevoel aan iedereen, ook aan mij. Als je naar hem kijkt en luistert naar de manier waarop hij praat. Enerzijds zegt hij: ‘Ik ben voor christelijke waarden’. Vervolgens gaat hij naar Iran, waar christenen worden vervolgd. Afgelopen zomer werden mensen die zijn bekeerd tot het christendom tot vier, vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld en gemiddeld werden zeventig zweepslagen uitgevoerd. Met de onzin die Orbán vertelt, beledigt hij je verstand.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Polen

Tot voor kort werd Hongarije in één adem genoemd met Polen, waar de EU-kritische Jarosław Kaczyński aan de macht was. Onlangs nam de pro-Europese Donald Tusk het stokje over. Ellian hoopt op een soortgelijk scenario in Hongarije. “Maar Polen zijn heel andere typen mensen dan Hongaren. Als je kijkt naar massale demonstraties afgelopen jaren in Warschau, die heb ik in Hongarije niet gezien.”

Maar, benadrukt Ellian: “Als Europese leiders ernstige taal gaan gebruiken richting Hongarije, dan moet het volk kiezen: willen we Orbán of de Europese Unie? In dat geval heb ik geen twijfel dat zij voor de Europese Unie kiezen.”

Lees ook: 

Spanning in Brussel bereikt kookpunt: tekent enfant terrible Viktor Orbán voor miljardensteun aan Oekraïne?

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer