main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 februari 2024 — 10:13

Dwangsom 1,5 miljoen geen stok achter de deur voor COA om asielzoekers Ter Apel terug te dringen: ‘Een schijntje’

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet deze week het aantal asielzoekers in Ter Apel terugdringen tot onder de 2000. Lukt dat niet, dan moet de organisatie 15.000 euro per nacht aftikken. Dat bedrag kan oplopen tot 1,5 miljoen euro. “Dat is een schijntje”, vertelt verslaggever asiel en migratie bij De Telegraaf Emile Kossen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het COA zegt er alles aan te doen om het aantal asielzoekers in Ter Apel onder de 2000 te krijgen, al lijkt niemand erin te geloven dat dat gaat lukken, stelt Kossen. Zelfs een dwangsom van 1,5 miljoen euro lijkt geen financiële stok achter de deur te zijn. “Dat klinkt als een hoop geld, maar COA gaf vorig jaar anderhalf miljard uit aan de opvang van asielzoekers. Dus anderhalf miljoen is een schijntje.”

Volgens Kossen heeft de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, “weinig” aan het bedrag. “Misschien kunnen ze het gebruiken voor een leuke voorziening, zoals een speeltuin.”

Ter Apel

De gemeente Westerwolde spande recent een kort geding aan tegen het COA. De gemeente werd door de rechter in het gelijk gesteld, waardoor COA zich nu echt moet houden aan de norm van maximaal 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Het probleem is de doorstroom. Het idee is dat je een korte periode verblijft in Ter Apel, waarna je doorstroomt naar een asielzoekerscentrum elders in het land. “Die doorstroom is er niet, omdat in een ander azc geen plek is”, zegt Kossen. “Daardoor blijven mensen langer in Ter Apel en wordt die 2000 al jarenlang overschreden.” Volgens de verslaggever komt daar de komende tijd geen verandering in.

Extra plekken zoeken

Een ander probleem voor het COA is dat enkele noodopvanglocaties, zoals gymzalen, asielschepen en Van der Valk-hotels, gaan sluiten. Daardoor neemt het aantal opvangplekken af en moet COA naarstig op zoek naar nieuwe locaties.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Daarmee doet zich een ander probleem voor: het openen van een azc of noodopvanglocatie stuit lokaal vaak op veel weerstand. En de spreidingswet die eraan komt, wordt pas over een jaar zichtbaar, denkt Kossen. “We zitten nu in een rare tussenfase. Het gaat dit jaar heel moeilijk worden. Wellicht volgend jaar, als alle gemeenten de regeltjes vanuit Den Haag volgen, zijn er wel genoeg plekken voor de lange termijn.”

Draagvlak

Het draagvlak voor asielopvang in Nederland begint aardig af te nemen, ziet Kossen. Ten dele verklaart hij dat aan de vastgelopen asielketen. Zo kan het tot vijftien maanden duren voordat een asielzoeker te horen krijgt of die in Nederland mag blijven of niet. “Dat geldt ook voor de mensen waarvan wij weten dat zij geen kans hebben op asiel. Die blijven te lang in Nederland en houden een plek vast in een azc.”

Daarnaast wachten veel asielzoekers in een azc erg lang op een huurwoning en komt inburgeren niet altijd van de grond. “Zo gaat het maar verder in die keten”, zegt Kossen. “Het past allemaal niet. We weten het allemaal, maar er wordt niks aan gedaan.”

Lees ook:

Opvanglocatie Oekraïners in Jaarbeurs mogelijk tijdelijk dicht

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer