main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 februari 2024 — 08:51

‘Tucker Carlson is vrijwillige campagnemanager van Poetin’, zegt Ruslanddeskundige na omstreden interview

Voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft een Westerse journalist de Russische president Vladimir Poetin geïnterviewd. In het twee uur durende gesprek, dat om middernacht online werd gezet, spreekt Poetin met de omstreden Amerikaanse journalist Tucker Carlson. “Carlson is, bewust of niet, de vrijwillige campagnemanager van Poetin”, zegt Ruslanddeskundige Helga Salemon in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het valt Salemon op dat Poetin twee campagnes voert. “Zijn eigen presidentiële campagne en een campagne voor Donald Trump. De inzet van Poetin is om de oorlog in Oekraïne vol te houden tot Trump gekozen wordt.” Salemon zegt dat het interview in Rusland voorafgaand veel aandacht heeft gekregen, waardoor iedereen dacht dat er iets spraakmakends aan zat te komen. “Men dacht: dit is een bom in Amerika.”

In werkelijkheid legde Carlson “de rode loper uit voor Poetin om potentiële Trumpstemmers toe te spreken”, zegt Salemon. “Zo heeft Poetin het interview gebruikt.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start!

Rechtse journalist

Talloze nieuwsorganisaties hebben sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne een poging gedaan om de Russische leider te spreken. Allemaal kregen ze nul op rekest, tot nu. “Tucker Carlson is een rechtse journalist die flink van leer trok op het rechtse kanaal Fox News”, vertelt Salemon.

De Amerikaanse presentator en opiniemaker werd daar vorig jaar ontslagen. “Hij maakte het tijdens de verkiezingen zo bont, dat hij overal buiten de deur is gezet.” Tijdens de verkiezingen nam hij het bijvoorbeeld structureel op voor Trump. “Nu manifesteert hij zich via zijn eigen website en twitterkanalen.”

Poetin valt Polen niet aan

Poetin zei in het interview onder meer dat ‘Rusland niet verslagen kan worden’. Ook roept hij Amerika op om te stoppen met wapenleveringen aan Oekraïne. Daarnaast zei hij dat ‘een deal mogelijk is’ over de vrijlating van journalist van de Wall Street Journal Evan Gershkovich. Gershkovich werd in maart vorig jaar aangehouden op verdenking van spionage.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!

Op een vraag van Carlson of Poetin NAVO-land Polen niet als eerste zal aanvallen, antwoordde hij dat hij dat niet zal doen. “Alleen als Polen Rusland aanvalt, valt Rusland Polen aan.” De Russische president benadrukt dat hij geen interesse heeft in Polen, Letland of andere landen. Daarnaast stelde Poetin ook dat Amerika zijn geld beter kan besteden en dat Amerikanen gebrainwasht worden om de oorlog in Oekraïne te financieren.

In het interview vertelde Poetin veelvuldig over de geschiedenis van Rusland. “Typisch vintage Poetin. Met Carlson veegt hij de vloer aan. Het is puur een podium om zijn verhaal te kunnen doen”, aldus Salemon.

Lees ook:

Oppositielid Nadezjdin mag Poetin niet uitdagen bij verkiezingen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer