main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 januari 2024 — 09:16

Nederland corrupter dan ooit, dit zijn de cijfers

Uit cijfers van de nieuwste corruptie-index van Transparency International is gebleken dat Nederland in 2023 corrupter is geworden. Nederland behaalde vorig jaar 79 punten, goed voor een achtste plaats op de indexschaal. In 2022 scoorde Nederland nog 80 punten, in 2021 nog 82. “We moeten niet denken dat dit soort dingen in Nederland niet gebeuren”, benadrukt Lousewies van der Laan, directeur van Transparency International Nederland (TI-NL), in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De corruptie-index van Transparency International is wereldwijd de meest gebruikte indicator die op een schaal van 0 tot 100 aangeeft in hoeverre landen worden ervaren als vrij van corruptie. Het feit dat Nederland historisch laag scoort komt met name vanwege achterblijvende regelgeving op het gebied van politieke integriteit.

Vriendjespolitiek

Volgens Van der Laan komt dat grotendeels omdat Nederland een uitzondering heeft bedongen op vriendjespolitiek. “Dat heet handel in invloed. Toen wij lid werden bij de VN-conventie tegen corruptie, hebben we gezegd dat we op het gebied van handel in invloed het zelf wel kunnen. Nu komt er een nieuwe anti-corruptierichtlijn die zegt: Nederland moet dit strafbaar gaan stellen.”

“42 procent van de Nederlanders vindt dat politiek en het bedrijfsleven wel heel erg met elkaar verweven is”, aldus Van der Laan. “Ze vinden het een soort politiek bestuurlijke elite. Je merkt dat het veel makkelijker is voor bepaalde bedrijven om toegang te hebben tot die vorm van politiek.”

Ze noemt oud-ministers die lobbyist worden of die tijdens het ministerschap al bezig zijn met hun nieuwe lobbybaan. “We hebben in Nederland nog steeds geen wettelijke afkoelperiode voor politici.” Een afkoelperiode houdt in dat politici in een periode van twee jaar na hun aftreden verplicht een vervolgfunctie moeten voorleggen aan een onafhankelijke commissie.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!

Lobbyen

“Je moet als burger wel het gevoel hebben dat als politici de publieke zaak dienen, ze ook alleen maar dat doen en niet al bezig zijn met hun toekomst”, benadrukt de TI-NL-directeur. Het moet volgens haar niet zo zijn dat politici bijvoorbeeld op een bepaalde manier gaan stemmen, om zo kans te maken op een lobbybaan die ze ambiëren. “We moeten uitkijken met dat wachtgeld. Het heeft ook een functie, namelijk dat je even afstand kunt nemen. Het is dan zeker niet de bedoeling dat je bijvoorbeeld voor je oude ministerie gaat lobbyen.”

Tekst gaat verder onder de X:

Trend in Europa

Van der Laan ziet een trend in Europa dat de georganiseerde misdaad steeds meer grip krijgt op de samenleving. “En je ziet een verwevenheid van de onderwereld in de bovenwereld. De bedreigingen van rechters, officieren van justitie en advocaten zorgen ervoor dat deze mensen steeds minder zichtbaar in beeld willen komen. Langzaamaan lijdt dat tot afkalving van onze instellingen. Dat is een zorgelijke trend.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan!

Het land dat wereldwijd het slechtst scoort is Somalië, met elf punten. Landen als Syrië, Jemen en Venezuela staan helemaal onderaan. Bij 100 punten is een land brandschoon en daar komt Denemarken met 90 punten het dichtst bij in de buurt. Denemarken, Finland en Nieuw-Zeeland vormen de top-3.

Lees ook:

Haagse oud-wethouder Richard de Mos vrijgesproken in corruptiezaak

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat ziet hij in de Duitse hoofdstad? 

Vanavond 21.10

Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.
Maandag, 20.30 uur
Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer

Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Het is de week dat het langverwachte hoofdlijnenakkoord er dan eindelijk zou moeten komen. Wat betekent het voor een bewindspersoon en een ministerie als er…

Lees meer