main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Reizigers op Eindhoven Airport.
26 januari 2024 — 19:21

Ook Transavia-reiziger gaat betalen voor rolkoffer als handbagage

Ook de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia laat passagiers binnenkort betalen als ze een rolkoffer meenemen als handbagage. De ruimtes in de cabine zijn te klein en het bedrijf kan de extra inkomsten goed gebruiken, meldt Transavia aan reizigers. Jaren geleden begonnen concurrenten easyJet en Ryanair al met het rekenen van extra kosten voor een rolkoffer in de cabine.

Voortaan mogen reizigers alleen nog kosteloos tassen of andere bagagestukken meenemen als die onder de stoel passen. Grotere stukken handbagage, tot een maximaal gewicht van 10 kilo, mogen voor minstens 10 euro per enkele reis mee in de cabine. Maar die meerprijs kan ook hoger uitvallen, als meer passagiers hun koffertje willen meenemen.

“Gebleken is dat de capaciteit in de bagagebakken vaak onvoldoende is om de stroom trolleys in de cabine tijdig en volledig te verwerken. Vaak moet lastminute bagage worden ingenomen om daarna in het ruim te plaatsen”, motiveert Transavia de verandering van de voorwaarden. “Verder is de wijziging van beleid nodig omdat we kampen met almaar hogere kosten, nog los van onze vlootvernieuwing. Zo moeten we bijvoorbeeld steeds meer betalen voor uitstootrechten en lopen onderhoudskosten op.”

3 april

De nieuwe regeling gaat vanaf 3 april in. Reizigers die voor die datum een vlucht boeken hoeven nog niet bij te betalen voor een rolkoffer aan boord, ook als ze na 3 april vliegen.

Ryanair maakte in 2018 al een einde aan de mogelijkheid om gratis rolkoffers mee aan boord te nemen. EasyJet volgde dat voorbeeld in 2021 en zei dat die maatregel ook voor meer duidelijkheid moest zorgen. Vluchten zouden namelijk vertraging hebben opgelopen doordat grote stukken handbagage uiteindelijk toch niet pasten in de lockers boven het zitgedeelte, zoals vereist.

Lees ook:

Transavia-topman: ‘Komende weken besluit over betalen handbagage’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer