main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2024 — 10:21

Kluun komt met podcast over puberteit: ‘Laat het. Je kind is geen kloon van jou’

”Wees geen ‘curlingouder'”, zegt schrijver Kluun (59) over ouders met puberend kroost. Vanaf vrijdag bieden columniste Yvanka van der Zwaan en Kluun hulp in de nieuwe podcast Help, ik heb een puber!

Slaap, geld en schermtijd; alle puberproblemen anno 2024 komen aan bod. ”Zestig procent van de problemen die pubers ervaren zijn eigenlijk geen problemen. Ze hebben te maken met sociaal domein, zoals psychologen dat noemen. Hoe zie ik er uit? Wie zijn mijn vrienden? Hoe ziet mijn kamer eruit?”, vertelt Kluun in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Massavernietigingswapens

Het devies van de schrijver: laat het! ”Ziet een rok er meer uit als een riem? Laat het. Heeft ze te veel make-up op of heeft hij die ene hoodie aan? Laat het. Zolang er geen massavernietigingswapens op hun kamer liggen: laat de deur dicht. Is je kind te laat voor school? Dan maar geen brood mee. Gaat-ie niet dood aan”, aldus Kluun.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Hij raadt ouders aan om altijd in gesprek te blijven met hun tieners. ”Een kind is niet van jou en geen kloon van jou. Het is niet je accessoire. Je moet je kind helpen om de versie van zichzelf te worden die hij of zij wil zijn. Je begeleidt. Je wordt steeds meer een mentor. Begrijp ook dat het puberbrein geen volwassen brein is. Zelfs in het strafrecht wordt tot 23 jaar rekening gehouden met adolescentie. Het empathisch vermogen is pas rond je 24e of 25e jaar ontwikkeld. Dat geldt voor meer dingen.”

Later beginnen

De eerste podcast gaat over slaap. “We weten dat de biologische klok van pubers één tot drie uur anders loopt dan bij volwassenen. Wij maken het stofje melatonine aan. Zij niet. Als een puber niet naar bed wil, is dat logisch. Hij of zij heeft nog geen slaap. Vervolgens liggen ze ’s morgens nog in de oplader.”

Wat Kluun betreft beginnen middelbare scholen dan ook later. Vanaf 10.00 uur. ”En geen toetsen voor 11.00 uur. De universiteit van Brussel zegt dat de helft van de jongeren chronisch slaaptekort heeft. De universiteit van Oxford, gespecialiseerd in slaap, zegt dat school later moet beginnen.”

Roekeloos

De schrijver kwam eerder met een boek over de puberteit van zijn kinderen. De podcast doet hem opnieuw terugdenken aan zijn eigen tienerjaren. ”We hebben allemaal de puber nog in ons. Ik kan nog wel eens blozen. Niet als ik op een podium sta, maar wel als er iets onverwachts gebeurt.”

Hij besluit: ”Heb een beetje mededogen met de meest roekeloze, redeloze, emotioneelste wezens”.

Lees ook:

Kluun: “Roem lijkt wel hoogste goed te zijn geworden”

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer