main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 23 januari 2024 — 10:23

Loonstrookje binnen! Hierdoor heb jij in 2024 meer te besteden

Het eerste loonstrookje van het jaar komt binnen en voor veel mensen is dat heuglijk nieuws. Vrijwel iedereen in loondienst gaat erop vooruit. “Gemiddeld gaat het om 70 tot 80 euro per maand voor mensen met een modaal inkomen”, zegt hoofdeconoom bij ING Marieke Blom in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Het loonstrookje laat het effect van beleid zien”, verklaart Blom. Denk aan beleid over hoeveel belasting je betaalt, hoeveel pensioenpremie je betaalt of aan de wettelijke eis waardoor het minimumloon stijgt. Dat staat nog los van de cao-stijging of periodieke stijging waar een werknemer recht op heeft. “Het is puur wat het beleid op Prinsjesdag en ervoor is afgesproken.”

Minimumloon

Het salaris kan flink oplopen, met name voor mensen met een minimumloon. Dat heeft met regelgeving te maken. Mensen die 36 uur per week werken gaan het merken en al helemaal mensen die 38 tot 40 uur in de week werken. “Dan gaat het over bedragen van meer dan 100 of 200 euro die mensen er netto per maand bij krijgen. In die groepen gaan mensen er voor een dikke 10 procent op vooruit.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Voor veel werknemers is 2024 een mooi begin, met extra loon. Zoals Blom al zegt komt daar nog een cao-stijging bovenop. Naar verwachting zal dat ook een flinke stijging zijn. “Afgelopen jaar hebben we gemiddeld genomen een cao-stijging van 7,3 procent gezien. We verwachten dat het dit jaar tussen de 4 en 6 procent uitkomt.”

Blom spreekt over “historisch hoge loonstijgingen die wij op deze manier nooit hebben meegemaakt”. Daar profiteren gepensioneerden ook van. “Een stel AOW’ers gaat 100 euro per maand op vooruit en een alleenstaande ongeveer 80 euro.”

Inflatie

Dat de lonen zo stijgen heeft voor een groot deel te maken met de hoge inflatie waar wij afgelopen jaren mee te maken hadden. De inflatie begint nu langzaam te dalen. “Dat had alles met de energieprijsstijging te maken, die is dit jaar niet meer zo sterk”, zegt de econoom. “We denken dat de inflatie tussen de 1 en 2 procent uitkomt dit jaar.”

Zet de paar extra procentjes winst vanwege belastingen en het hogere cao-loon tegenover de inflatie van 1 tot 2 procent, “dan hebben mensen nu eindelijk meer te besteden”. Hoeveel extra verschilt per persoon. Dat heeft met je energierekening te maken. “Het is net wat voor contract je hebt en hoelang dat vaststaat.” Blom verwacht dat we in Nederland in de loop van het jaar op het niveau terechtkomen dat de klap van afgelopen jaren wordt ingehaald.

Bedrijfsleven

Of het bedrijfsleven profiteert van de loonontwikkeling hangt volgens Blom af om wat voor soort bedrijf het gaat. “Als jouw klanten en consumenten in Nederland zijn, is dit goed nieuws. Het betekent dat jouw klanten meer koopkracht hebben en meer bij je kunnen kopen”, legt Blom uit.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start 

Dat geldt niet voor bedrijven die internationaal opereren. “Voor hen begint het zorgelijk te worden”, aldus de ING-hoofdeconoom. Dat heeft met de loonstijgingen in heel Europa te maken. In Nederland is dat gemiddeld 5 tot 7 procent, terwijl het gemiddelde in Europa onder de 5 procent ligt. Dat maakt de concurrentiepositie van internationaal opererende bedrijfsleven broos. “Er zullen ondernemers zijn die zich echt zorgen maken dat ze de kosten niet aan de klant kunnen doorberekenen. Daarmee staat de economie op een andere manier onder druk.”

Lees ook:

VNO-NCW luidt noodklok: ‘Er krimpen meer bedrijven dan er groeien’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Borrell in Libanon: er moet onmiddellijk staakt-het-vuren komen

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…

Lees meer

Bitcoin blijft onder grens van 100.000 dollar

De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…

Lees meer

Warmste 24 november in Nederland sinds begin metingen

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….

Lees meer

Hermans noemt afspraken klimaattop ‘ambitieus en haalbaar’

Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…

Lees meer

We nemen femicide nog altijd niet serieus: ‘Iedere week kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord’

Femicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…

Lees meer

Rob Jetten (D66) roept coalitie op: ‘Ga aan de slag’

D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…

Lees meer

Microdosing steeds populairder, maar heeft ook een keerzijde: ‘Er zijn lichamelijke en geestelijke risico’s’

Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…

Lees meer

Wopke Hoekstra ziet ‘nieuw begin voor klimaatfinanciering’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…

Lees meer

Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer

Weeronline verwacht een zachte winter

Weeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…

Lees meer

Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer