main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 januari 2024 — 11:02

Tweede Kamer was niet op de hoogte van Nederlandse betrokkenheid bij aanvallen op Houthi-rebellen

Bij de aanvallen door het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op Houthi-rebellen in Jemen afgelopen nacht, was ook Nederland betrokken, vertelt Generaal Buiten Dienst Mart de Kruif in Goedemorgen Nederland op NPO 1. CDA-Kamerlid Derk Boswijk vertelt dat de Tweede Kamer pas achteraf op de hoogte is gesteld.

Houthi-rebellen vielen de afgelopen weken meermaals schepen aan die door de Rode Zee en het aangrenzende Suezkanaal voeren. Aanvankelijk zeiden de rebellen alleen schepen aan te vallen die betrokkenheid hebben met Israël, maar daar lijkt inmiddels geen sprake meer van te zijn.

“Er is teruggeslagen door het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dat hebben ze gedaan met Britse vliegtuigen vanaf Cyprus en met Amerikaanse vliegtuigen vanaf een vliegdekschip om vooral de voorraden van raketten van de Houthi’s te treffen”, vertelt De Kruif.

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start!

Nederlandse betrokkenheid

Ook Nederland speelde als bondgenoot een rol van betekenis in deze aanvallen. De Kruif: “De rol van Nederland is dat wij een stafofficier hebben geleverd aan boord van een van de schepen. Die zal waarschijnlijk hebben meegeholpen met de planning van de operatie.”

Tekst gaat verder onder de X.

Demissionair ministers Hanke Bruin-Slot (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) hebben de Tweede Kamer achteraf pas op de hoogte gesteld middels een brief, vertelt CDA-Kamerlid Boswijk.

Demissionair premier Mark Rutte heeft op X zijn steun voor de aanvallen uitgesproken. Hij noemt de aanvallen op de schepen in de Rode Zee “een duidelijke schending van het internationaal recht en een bedreiging voor maritiem personeel en handelsstromen”. Verder ligt hij toe dat “het Amerikaans-Brits optreden is gebaseerd op het recht op zelfverdediging, met als doel het beschermen van de vrije doorvaart en richt zich op de-escalatie”.

Rutte noemt de nachtelijke luchtaanval voor aanvang van de wekelijkse ministerraad een “chirurgische operatie”. Volgens hem is de actie “heel precies gericht op het vermogen van de Houthi-rebellen om die aanvallen te doen”. Volgens de demissionair premier rebellen vaak genoeg gewaarschuwd.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Boswijk steunt besluit

CDA’er Boswijk heeft er begrip voor dat de Tweede Kamer pas achteraf is geïnformeerd. “Zeker bij dit soort operaties kun je niet met iedereen breed gaan delen wat er allemaal staat te gebeuren. Soms heb je simpelweg niet de tijd om dat te doen.”

Het Kamerlid vindt het goed dat Nederland steun heeft gegeven aan deze tegenaanval op de Houthi-rebellen. “Het signaal dat wij hier politieke steun aan geven is heel belangrijk. Allereerst omdat wij als Nederland uitvinder zijn van het recht op vrije doorvaart. Dat is een recht uit ergens in 1600 door Hugo de Groot uitgevonden.”

“Het tweede punt dat heel belangrijk is, is dat er Amerikaanse presidentsverkiezingen aankomen”, zegt Boswijk. “De tendens is dat Europeanen zelf nooit meedoen en dat Amerika altijd voor alle veiligheid in de wereld moet zorgen. Daarom vind ik daarom het heel belangrijk dat Europese landen, waaronder Nederland, hierbij betrokken zijn en we het niet wéér alleen helemaal door Amerika laten doen.”

Lees ook:

EU werkt aan eigen missie om schepen Rode Zee te beschermen

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Borrell in Libanon: er moet onmiddellijk staakt-het-vuren komen

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…

Lees meer

Bitcoin blijft onder grens van 100.000 dollar

De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…

Lees meer

Warmste 24 november in Nederland sinds begin metingen

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….

Lees meer

Hermans noemt afspraken klimaattop ‘ambitieus en haalbaar’

Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…

Lees meer

We nemen femicide nog altijd niet serieus: ‘Iedere week kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord’

Femicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…

Lees meer

Rob Jetten (D66) roept coalitie op: ‘Ga aan de slag’

D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…

Lees meer

Microdosing steeds populairder, maar heeft ook een keerzijde: ‘Er zijn lichamelijke en geestelijke risico’s’

Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…

Lees meer

Wopke Hoekstra ziet ‘nieuw begin voor klimaatfinanciering’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…

Lees meer

Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer

Weeronline verwacht een zachte winter

Weeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…

Lees meer

Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer