main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 januari 2024 — 10:51

Vakanties worden in 2024 duurder: dit is de beste boekingsperiode

Nederlanders gaan dit jaar minder op vakantie in eigen land en willen liever naar het buitenland. Dat een zonvakantie dit jaar opnieuw duurder is, maakt reizigers ogenschijnlijk weinig uit. “Ik verwacht dat we tien á vijftien procent meer vakanties gaan boeken dan vorig jaar”, zegt directeur van reiskoepel ANVR Frank Oostdam in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Voor ons wordt dit het beste reisjaar ooit.”

Oostdam ziet dat voor de reisbranche dit jaar de zon volop gaat schijnen. “Misschien is het de positieve erfenis van corona dat mensen nog meer belang hechten aan vakantie. Met name de zomervakantie is echt heilig. Dat merken wij en daar zijn wij blij mee.”

Wanneer boeken?

Wanneer is nu de beste periode om te boeken? Volgens Oostdam is dat per persoon verschillend. “Als je een gezin met kinderen hebt en je bent afhankelijk van schoolvakanties, dan zou mijn advies zijn om nu te boeken. Dat is echt geen commercieel verhaal, maar dan kan je gebruikmaken van vroegboekkorting. Dan weet je in ieder geval dat je op vakantie kunt. Als je geen verbindingen hebt, dan kan je rustig nog even wachten.”

De ANVR-directeur ziet dat veel mensen terugvallen in een oud patroon. “Namelijk dat ze gewoon boeken in het eerste kwartaal van het jaar.” Een last minute vakantie boeken is nog zeer in trek. “Door het baggerweer dat we de afgelopen weken hebben gehad, boeken mensen met name veel last minute vakanties naar de zon deze winter. Het slechte weer heeft voor ons wat dat betreft een goede rol gespeeld.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Vakanties steeds duurder

In 2023 werden vakanties gemiddeld 12,3 procent duurder. Daar kan in 2024 nog eens 10 procent bovenop komen. “Ik verwacht dat die prijzen zich wel iets meer gaan stabiliseren. We hebben niet meer de prijsstijgingen van het afgelopen jaar, maar het is inderdaad flink duurder geworden”, erkent Oostdam.

Mensen willen op vakantie, ongedacht de prijs, ziet Oostdam. “Al merk je wel dat de kostenbewustwording toeneemt. Mensen letten iets meer op de portemonnee, maar willen ook gewoon gaan.”

Populaire vakantiebestemmingen

“Het is niet zo dat binnenlandse vakanties in de verdrukking zitten”, benadrukt de directeur van ANVR. “Het is gestabiliseerd en ook hier zie je een terugval in een oud patroon. In de zomervakantie zijn mensen weer geneigd om naar het buitenland op vakantie te gaan. Dat merken wij in de boekingen en op de vakantiebeurs.”

Tekst gaat verder onder de X:

Albanië heeft naast de ‘reguliere’ vakantiebestemmingen onder Nederlanders inmiddels ook zijn intrede gemaakt in de lijst van meest geliefde vakantielanden. “Vooral bij mensen van 20 tot 30 jaar, die al TikTokkend door het land trekken. Verder vallen we terug in de oude patronen.” Duitsland, Frankrijk en Italië blijven bijvoorbeeld populair.

Volgens Oostdam heeft het tv-programma Wie is de Mol bijgedragen aan de populariteit van Albanië onder vakantiegangers. De invloed van tv-programma’s die worden opgenomen in het buitenland, mag volgens hem niet worden onderschat. “Maar Albanië was voor mij echt een verrassing.”

Omdat vorig jaar door de nasleep van de coronacrisis een aantal verre landen nog gesloten was voor toerisme, lagen deze bestemmingen minder voor de hand. Dat is verleden tijd en Oostdam verwacht dat intercontinentale reizen aan populariteit gaan winnen. “De Verenigde Staten, Thailand of landen in Afrika”, noemt hij potentiële bestemmingen.

Deze aflevering van Goedemorgen Nederland gemist? Kijk ‘m hier terug op NPO Start!

Multigenerationeel reizen

Een andere trend die de ANVR-directeur ziet is multigenerationeel reizen. “Dat opa en oma bijvoorbeeld meegaan. Dat is leuk voor de ouders, die kunnen dan ook zelf eens alleen op pad. We zien steeds meer dat drie generaties samen met elkaar op vakantie gaan.”

Lees ook:

Reisbureaus: veel lastminuteskivakanties na vroege sneeuwval

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Zondag 10.00 uur
Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer