Gaat de millennial-vader meer thuis voor zijn kind zorgen? ‘Een volledige salarisuitbetaling kan bevrijdend werken’
De generatie van millennials bereikt langzaam de leeftijd waarop zij kinderen krijgen. Meer dan vroeger heerst bij millennials de behoefte om minder te gaan werken zodra zij vader worden. Stimuleert ons huidige systeem deze behoeftes van de millennial-vader? Thuisblijfvader en auteur Tim Gouw ziet ruimte voor verbetering.
Toen Gouw vader werd, besloot hij zijn eigen onderneming op te zeggen en door het leven te gaan als thuisblijfvader. “Op het moment zelf was het een moeilijke beslissing en niet iets wat ik mij had voorgenomen. Op een gegeven moment merkte ik dat ik vastliep. Ik kan niet én een bedrijf draaiende houden én voor mijn kinderen zorgen op de manier zoals ik het wilde”, vertelt hij in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Gouw schreef er een boek over: ‘De thuisblijfvader: Waarom mannen net zo goed voor hun kinderen kunnen zorgen’. Met zijn boek hoopt hij mannen te inspireren om eenzelfde rol op zich te nemen. “De tijd met je kinderen is heel waardevol en dat komt niet zo snel meer terug. Weinig vaders realiseren zich dat na veertien zomers, de kinderen niet meer met je op vakantie willen. Dus dit is het moment voor jou om te realiseren om nu die tijd aan ze te besteden en niet later.”
Vaderschapsverlof
Uit de peiling van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 79,3 procent van de millennials vindt dat mannen net zo goed voor de kinderen kunnen zorgen als vrouwen. Dat is dus geen reden om geen vaderschapsverlof op te nemen. Op dat vlak is tegenwoordig veel meer mogelijk dan vroeger.
De vaders van millennials, vaak afkomstig uit de generaties babyboomers of generatie X, kregen toen zij vader werden slechts twee dagen vrij. Erna was het weer werken geblazen. Dat verlof is inmiddels één week lang, uit te breiden met veertien weken aanvullend verlof tegen 70 procent van het salaris. Vaders kunnen hierin ook kiezen het verlof verspreid op te nemen.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Hoewel het vaderschapsverlof een stuk beter is geregeld dan vroeger, maakt één op de vier hier geen gebruik van. Vaak vanwege het minder aantrekkelijke financiële plaatje dat hen geboden wordt. Het uitgekeerde salaris wordt als niet toereikend genoeg beschouwd en in de meeste gevallen kiest men niet voor verlof omdat de man de ouderwetse rol van broodwinnaar vertolkt.
Gouw denkt dat als vaders volledig salaris uitbetaald krijgen als zij vaderschapsverlof opnemen, dit voor hen bevrijdend kan werken. Dan zullen zij er volgens de thuisblijfvader ook vaker voor kiezen om thuis voor de kinderen te zorgen. “Ik ken weinig vaders die hun laatste adem uitblazen en zeggen: had ik maar minder tijd met mijn kinderen doorgebracht en meer gewerkt. Die zijn er niet.”
Millennial-vader wil minder werken
Een aantal aanstaande vaders zegt tegen Stand van Nederland: Generatie Next minder te willen werken zodra hun kind is geboren. “Vooralsnog is het plan dat ik één dag minder ga werken en dat zij één dag minder gaat werken. Dan probeer je het op die manier ook te verdelen, waarin ik ook lekker mijn tijd kan spenderen met de kleine”, zegt vader in aantocht Richard Domselaar.
Heb jij Stand van Nederland: Generatie Next gemist? Kijk deze aflevering of eerdere uitzendingen nu hier terug via NPO Start.
Voor Adriaan van der Jagt is het ook bijna zover. Zijn vriendin is hoogzwanger. “Ik wil een dag minder gaan werken en zoveel mogelijk met de kleine zijn. Dat is het doel komende maanden. Je wordt voor de eerste keer vader. Geld is dan niet meer zo belangrijk. Het zijn die momenten, die zijn veel meer waardevol.”
Ook Sebastiaan van der Perk wil minder werken als hij vader wordt. “Het is kijken wat er allemaal kan, ook financieel gezien. Als het kan, zou ik ook graag een dag thuis zijn, om mee te helpen.”
Voorlichting voor aanstaande vaders
Dit kleine groepje aanstaande vaders wil graag een extra dag minder werken, om thuis voor hun kind te zorgen. Enigszins verrassend, want uit onderzoek blijkt dat het nog altijd de vrouw is die de zorgtaken op zich neemt in het gezin. Een kleine meerderheid (56,6 procent) onder millennials vindt dat de man hier meer verantwoordelijkheid in moet nemen. Iets meer dan eenderde (34,2) procent heeft daar geen eenduidige mening over en het resterende deel (9,2) is het niet eens met de stelling.
Wat voor mannen een rol kan spelen dat zij minder zorgtaken op zich nemen, is omdat zij zich vaak niet goed voorgelicht voelen. “Je kunt alles googelen, maar de meeste dingen zijn vanuit het perspectief van de vrouw”, zegt aanstaand vader Van der Jagt. “Dat is prima, want de vrouw moet bevallen en draagt het kind. Maar als man wil je zoveel mogelijk doen om te assisteren en ondersteunen. Zodat je weet wat je moet doen als het te zwaar is voor de vrouw of wanneer de vrouw moet rusten.”
Datzelfde gevoel van gebrek aan kennis bekroop ook Bert van Asperen. “Toen mijn vriendin zwanger was, merkte ik dat alle informatie heel toegespitst was op haar. Ik miste de connectie in de informatie naar mij toe als man. Het meest specifieke voorbeeld is vooral dat je merkt dat je vrouw een heleboel veranderingen ondergaat en dat je daar als man niet goed over mee kunt praten.”
Daarom bedacht Van Asperen het platform ‘Welcome to Mankind’ en geeft hij cursussen aan aanstaande vaders. Het idee achter de cursus is dat een man meer te leren krijgt over zijn zwangere partner en dat mannen zich gaan realiseren dat zij er voor hun vrouw moeten zijn.
Millennials beginnen langzaam aan een gezin. Waar hun ouders vaak nog op traditionele manier te werk gingen, doen millennails het anders. Wordt de thuisblijfvader een populairder fenomeen? Hoe denken millennials over vaderschapsverlof en de verhouding met hun partner om thuis voor het kind te zorgen? Kijk zaterdag om 22.00 uur naar deze uitzending van Stand van Nederland: Generatie Next.
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meer