VNO-NCW-voorman: ‘Nederlands vestigingsklimaat staat onder druk’
Volgens Winand Quaedvlieg, voorman van de Brusselse tak van VNO-NCW, staat het Nederlandse vestigingsklimaat onder druk. “Het is versoberd. Er zijn belastingmaatregelen genomen, ook recent, die echt niet gunstig zijn. Voor grote bedrijven is dit een factor die meespeelt als je een investeringsbeslissing neemt”, zegt Quaedvlieg in het radioprogramma Sven op 1 op NPO Radio 1.
Van de 27 lidstaten van de Europese Unie is Nederland nog steeds een aantrekkelijk land voor internationale bedrijven met heel veel mogelijkheden, aldus Quaedvlieg. “Maar de Nederlandse én Europese politiek moet dus heel goed nadenken over dat als je bepaalde bedrijven binnen je grenzen wilt houden, je moet kijken naar wat deze bedrijven nodig hebben.”
“Deze dilemma’s en keuzes van bedrijven zijn niet nieuw”, vervolgt de VNO-NCW-voorman. “Dit speelde tien á vijftien jaar geleden ook. Op het moment dat een bedrijf een grote investering doet, dan gaat het bij internationale bedrijven vaak om de vraag of je dat in Amerika, Azië of Europa doet. En als de keuze op Europa valt, is de vraag waar in Europa.”
Luister deze uitzending van Sven op 1 nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.
Exodus van internationale bedrijven
Alleen wordt het voor Amerikaanse bedrijven onaantrekkelijker om hun hoofdkantoor in Europa te vestigen. Quaedvlieg ziet dat de exodus van internationale bedrijven in Nederland namelijk niet alleen komt door het gebrek aan politieke waardering van het bedrijfsleven op dit moment, maar dat dit ook wordt versterkt door de Inflation Reduction Act in Amerika. “Met het antwoord hierop is de EU bezig.”
De Inflation Reduction Act (IRA) is een historisch pakket maatregelen ter waarde van 700 miljard dollar dat in augustus 2022 is aangenomen door het Amerikaanse Congres. Bijna de helft van dat miljardenbedrag is bestemd voor klimaat- en milieuplannen. Europa ziet het Amerikaanse IRA-pakket als ongewenst, omdat de plannen Amerikaanse bedrijven stimuleren om in de VS te produceren, waardoor het minder aantrekkelijk wordt om naar Europa te verkassen.
Analisten in Brussel zeggen dat een exodusangst niet nodig is, maar de geluiden die Quaedvlieg hoort vertellen een ander verhaal. “Investeringsbeslissingen worden genomen op basis van die Inflation Reduction Act. Er zijn investeringen die nu in Amerika gebeuren en niet hier, vanwege dit miljardenpakket.”
Tekst gaat verder onder de X:
Winand Quaedvlieg (@VNONCW) zegt dat de exodus van internationale bedrijven in Nederland komt door de politieke waardering van het bedrijfsleven op dit moment. "En dat wordt versterkt door de Inflation Reduction Act in Amerika. Met het antwoord hierop is de EU bezig." #WNL pic.twitter.com/t1Fs22mKJq
— Sven op 1 (@Sven_op_1) December 28, 2023
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Kennismigranten
Quaedvlieg benadrukt daarnaast dat kennismigratie in Nederland hard nodig is. “We hebben in Nederland en Europa te weinig mensen die het kennisniveau hebben om de industrieën tot de top van de wereld te laten behoren. Dus de oplossing is niet dat er geen kennismigranten meer moeten komen, maar dat er meer huizen komen. We moeten niet de economie gaan stilzetten totdat er weer huizen zijn. Zo functioneert het niet.”
Winand Quaedvlieg (@VNONCW) benadrukt dat kennismigratie nodig is. "We hebben in Nederland te weinig mensen die het kennisniveau hebben om de industrieën tot de top van de wereld te laten behoren. Dus de oplossing is niet dat ze niet meer komen, maar dat er huizen komen." #WNL pic.twitter.com/xOChjjlKQA
— Sven op 1 (@Sven_op_1) December 28, 2023
Lees ook:
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meer