main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 december 2023 — 11:24

Geen akkoord over Europees miljardenpakket aan Oekraïne: ‘Situatie wordt nijpend’

Er is voorlopig nog geen akkoord over het Europese miljardenpakket voor de steun aan Oekraïne. Voor het doorlaten van het pakket is unanimiteit nodig, maar minister-president van Hongarije Viktor Orbán ligt dwars. Het gaat om een pakket van 50 miljard euro, waarvan 17 miljard een gift is en 33 miljard een lening.

Om toch tot een akkoord te komen over het Europese miljardenpakket ziet directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke voldoende oplossingen, ondanks de huidige onderlinge strubbelingen. “In het ergste geval gaan 26 landen alleen verder”, doelt hij op het uitsluiten van Hongarije in de onderhandelingen.

Goede hoop

De leiders van alle 27 EU-landen zijn bijeengekomen in het EU-bolwerk in Brussel om te praten over de begroting en militaire samenwerking. Demissionair minister-president Mark Rutte gaf na afloop van de urenlange vergadering, die tot het holst van de nacht duurde, aan dat hij bij het vervolg van de onderhandelingen in januari goede hoop heeft dat het miljardenpakket alsnog doorgang vindt.

“Ik denk dat dit gaat lukken”, zegt Ten Broeke in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Orbán heeft zijn verzet tegen toetredingsonderhandelingen van Oekraïne opgegeven, nadat een deel van de bevroren tegoeden die voor Hongarije beschikbaar waren vanuit de Europese Commissie uit de ijskast zijn gehaald.” Het gaat om 10,2 miljard euro uit EU-fondsen. Dat geld was bevroren, omdat de regering van Orbán volgens de EU de rechtsstaat in het land aanvreet.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Ten Broeke geeft aan dat er nog meer geld voor Hongarije in de ijskast ligt. “Dat wil Hongarije graag zien en dat kan ervoor zorgen dat Orbán zich tot meer inschikkelijkheid beweegt.”

Positief gevoel bij Zelenski?

Ten Broeke denkt dat het gevoel bij Volodimir Zelenski nog overwegend positief is, ondanks het feit dat het miljardenpakket nog geen doorgang heeft gevonden. “Omdat hij niet had verwacht dat hij de mogelijke EU-toetreding zo snel in de schoot geworpen zou krijgen.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

“Het is vooral symbolisch, maar wel een erg belangrijk signaal naar Rusland”, vervolgt Ten Broeke. “Het geeft aan dat Europa Oekraïne niet laat vallen.”

Nijpende situatie voor Oekraïne

Het feit dat op dit moment nog geen miljardenpakket vrijkomt zorgt ervoor dat Oekraïne deze maand op het tandvlees moet lopen. “Voor deze winter zit het nog net goed, maar het wordt krap. Vanzelfsprekend maakt Zelenski zich daar zorgen over. Het wordt steeds nijpender. Deze maand zullen ze het nog uitzingen, maar begin volgende maand moet er echt geld vrijkomen. Anders kunnen de oorlogsinspanningen aan Oekraïense kant niet doorgaan.”

“Er was gehoopt dat Europa een been zou bijtrekken, omdat het in Amerika ook allemaal langer duurt”, zegt journalist bij EW Magazine Victor Pak. “Voor Rutte, die loert naar een functie bij de NAVO, zou het natuurlijk ook goed uitkomen als hij kan bewijzen dat hij dit soort dingen kan regelen.”

Lees ook:

Poppenkast van Vladimir Poetin, waarbij niet gesproken zal worden over de oorlog: ‘Het is een loze vertoning’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer