main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 december 2023 — 08:38

Viktor Orbán de grote dwarsligger voor Oekraïne? ‘Het is een autocraat en een hooligan’

In Brussel komen EU-regeringsleiders vandaag en morgen samen om te praten over de financiële steun aan Oekraïne en een eventueel lidmaatschap tot het bondgenootschap. Als de extra miljarden er niet doorheen komen, dan “brokkelt de Westerse opstelling af”, zegt diplomatiedeskundige Robert van de Roer in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De EU wil een pakket vrijmaken van 50 miljard euro, zodat Oekraïne zich beter kan weren tegen Rusland. Van de 27 lidstaten ligt een land dwars: het Hongarije van premier Viktor Orbán. “Waarom doet Orbán dit? Omdat hij een vriend is van Poetin? Doet hij dit omdat hij een nieuwe rechtse wind wil laten waaien? Ook nu door de winst van Wilders. Of doet hij dit omdat hij er een slaatje uit wil slaan? Al die drie opties kunnen zomaar allemaal een rol tegelijk spelen”, zegt Van de Roer.

Financiële steun aan Oekraïne

Volgens de diplomatiedeskundige spreken diplomaten achter gesloten deuren steeds negatiever over de Hongaar. “Het is een autocraat, een hooligan. Ze zeggen ook dat als hij alles blokkeert, Hongarije een groot probleem heeft. Het is een klein land dat een veel te grote broek aan trekt.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Toch lijkt de kans aannemelijk dat Orbán meegaat in het financiële steunpakket aan Oekraïne. Dat heeft ermee te maken dat hij voor zijn land zo’n 10 miljard euro heeft weten los te peuteren uit het EU-fonds. Daarnaast heeft de EU de steun van Orbán op dit thema niet nodig. “Ze kunnen dit ook met z’n zesentwintigen regelen. Ze kunnen het ook buiten de begroting doen. Liever doe je dit met alle lidstaten, omdat dat een sterker signaal afgeeft aan Oekraïne.”

Oekraïne heeft het hoe dan ook nodig, want de steun vanuit de Verenigde Staten loopt het land mis. “Als dit ook niet lukt, brokkelt de Westerse opstelling af.”

Toetreding tot Europese Unie

De financiële steun lijkt verzekerd, maar toetreding tot de Europese Unie is een totaal ander verhaal. Daar is namelijk wél unanimiteit voor nodig en ook op dat vlak kan Orbán dwarsliggen. “Hoe zich dat gaat ontwikkelen is onduidelijk”, stelt Van de Roer.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

In een eerder stadium heeft Orbán ingestemd met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne. Daarnaast weet de Hongaarse premier dat hij nog genoeg andere vetomomenten heeft, zegt Van de Roer. “Vergeet niet dat dit pas in maart volgend jaar gaat spelen, de onderhandelingen. De toetreding, dan hebben we het op z’n vroegst over 2030.”

Vriendjes met Poetin

Ruslandkenner Helga Salemon zegt dat Orbán eerst heel anticommunistisch was, maar dat hij inmiddels een draai heeft gemaakt naar pro-Russisch. “Orbán is vooral een opportunist. Ze krijgen gas uit Rusland. Het is hem om geld te doen en dat legt hem geen windeieren in het binnenland.”

Volgems Salemon is Orbán net zo corrupt als Poetin. “Als je corrupt bent is het handig om vrienden te zijn met Rusland om dat geld uit de EU te krijgen. Hij wil van alle walletjes mee-eten.”

Mogelijk dient Orbán ook als voorbeeld voor andere EU-landen die een pro-Russische regering hebben, zoals Slowakije. “Misschien denken andere landen dat ze Oekraïne niet bij de EU willen, want het kost hun geld. Orbán is voor andere landen en man om zich achter te schuilen.”

Lees ook:

Jan Paternotte (D66) pleit voor opvoeren steun aan Oekraïne: ‘Signaal wat Europa nodig heeft’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Aantal faillissementen in detailhandel flink gestegen: ‘Winkelstraten lijden aan Long COVID’

Van Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…

Lees meer

Borrell in Libanon: er moet onmiddellijk staakt-het-vuren komen

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…

Lees meer

Bitcoin blijft onder grens van 100.000 dollar

De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…

Lees meer

Warmste 24 november in Nederland sinds begin metingen

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….

Lees meer

Hermans noemt afspraken klimaattop ‘ambitieus en haalbaar’

Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…

Lees meer

We nemen femicide nog altijd niet serieus: ‘Iedere week kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord’

Femicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…

Lees meer

Rob Jetten (D66) roept coalitie op: ‘Ga aan de slag’

D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…

Lees meer

Microdosing steeds populairder, maar heeft ook een keerzijde: ‘Er zijn lichamelijke en geestelijke risico’s’

Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…

Lees meer

Wopke Hoekstra ziet ‘nieuw begin voor klimaatfinanciering’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…

Lees meer

Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer

Weeronline verwacht een zachte winter

Weeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…

Lees meer

Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer