main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 8 december 2023 — 11:43

Kunstmatige intelligentie onmisbaar voor politie: ‘We kunnen meer mensen achter de tralies krijgen’

Vergrijzing, personeelstekorten en talloze zaken die nog op de plank liggen. De politie heeft haar handen vol. Biedt kunstmatige intelligentie soelaas? “We kunnen niet alles met het huidige personeel behappen. Een stukje robotica kan daarbij helpen”, zegt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Stand van Nederland: Generatie Next hield een peiling. Gebruik jij kunstmatige intelligentie op je werk? Het lijkt nog niet heel gangbaar, met een ruime meerderheid (70.6 procent) die nee zegt. Bij de politie ligt dat wel anders. Daar wordt de roep om meer AI steeds luider. Sterker nog, kunstmatige intelligentie zou wat hen betreft een soort “nieuw blauw op straat” moeten worden. Samen met Hogeschool Saxion, de Marechaussee en de Universiteit Twente doen ze allerlei testen om erachter te komen wat AI voor de politie kan betekenen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Volgens Knotter kan de politie al niet meer zonder kunstmatige intelligentie. “Datagedreven werk is één van de speerpunten van de politieorganisatie. Als je dat daadwerkelijk wilt toepassen, ontkom je er niet aan om kunstmatige intelligentie te gebruiken.” Het grote voordeel van het implementeren van robotsystemen of datasystemen is dat taken kunnen worden overgenomen van mensen. “Je kunt bijvoorbeeld de keuze maken een robot in te zetten, omdat het gevaarlijk is, het vies werk is of omdat je daar als mens niet wilt komen.”

Robothond Spot

Een voorbeeld van een potentieel gevaarlijke locatie is een plaats delict (PD). De politie is momenteel bezig met een robothond, genaamd Spot. De robothond wordt bijvoorbeeld een huis ingestuurd om het PD fotografisch vast te leggen. Spot heeft ook allerlei sensoren, waarmee hij sporen zichtbaar kan maken die voor het menselijk oog niet waarneembaar zijn. “Dit is het mooie van dit specifieke systeem”, zegt de lector. “Buiten het PD kun je precies meekijken met wat de robothond ziet. Als rechercheur kun je alvast een beeld vormen wat er gebeurd is en wat er aan de hand is.”

Een ander voordeel van Spot is dat hij “een hele kleine voetafdruk heeft”. Hij kan makkelijk objecten herkennen en eroverheen stappen als het nodig is. Zonder dat het object verplaatst hoeft te worden. “Spot heeft ook geen haar, dus het besmet een plaats delict vele malen minder in vergelijking met als een mens het plaats delict op moet komen.”

Spot zit nu nog voornamelijk in de testfase en wordt vooralsnog niet gebruikt in forensisch onderzoek of een PD-onderzoek. Alvorens dat zover is, moet eerst aan allerlei wet- en regelgeving voldoen. Zonde, vindt Knotter. “Want hij kan nu al worden ingezet.”

‘Meer zaken oppakken’

Spot is slechts één voorbeeld waar de politie van kan profiteren. Als het aan Knotter ligt, wordt de inzet van kunstmatige intelligentie vergroot. “We moeten ook wel. De politie staat onder druk”, zegt hij. “We hebben te maken met vergrijzing en enorm veel werk dat op ons af komt. We kunnen niet alles met het huidige personeel behappen. Als daar een stukje robotica bij kan helpen, als extra instrument, kun je meer zaken oppakken, meer sporen veiligstellen en meer mensen die verantwoordelijk zijn voor het gepleegde misdrijf achter de tralies krijgen.”

Stand van Nederland: Generatie Next duikt in de wereld van kunstmatige intelligentie. Het schrikbeeld is dat robots ons werk en uiteindelijk ons leven overnemen. Maar is dat wel zo? Kunnen zij het leven niet juist vele malen gemakkelijker maken? Zijn er sectoren die juist gedijen bij de inzet van meer kunstmatige intelligentie? Kijk zaterdag om 22.00 uur naar NPO 2. Eerdere uitzendingen zie je hier terug op NPO Start. 

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Borrell in Libanon: er moet onmiddellijk staakt-het-vuren komen

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…

Lees meer

Bitcoin blijft onder grens van 100.000 dollar

De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…

Lees meer

Warmste 24 november in Nederland sinds begin metingen

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….

Lees meer

Hermans noemt afspraken klimaattop ‘ambitieus en haalbaar’

Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…

Lees meer

We nemen femicide nog altijd niet serieus: ‘Iedere week kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord’

Femicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…

Lees meer

Rob Jetten (D66) roept coalitie op: ‘Ga aan de slag’

D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…

Lees meer

Microdosing steeds populairder, maar heeft ook een keerzijde: ‘Er zijn lichamelijke en geestelijke risico’s’

Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…

Lees meer

Wopke Hoekstra ziet ‘nieuw begin voor klimaatfinanciering’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…

Lees meer

Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer

Weeronline verwacht een zachte winter

Weeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…

Lees meer

Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer